top of page

Polder van Marieke ten Berge en Eva Moraal


In dit informatieve boek lees je meer over 35 dieren die in de polder leven. Maar eigenlijk is dit boek alleen al aan te raden vanwege de sprekende linosneden van elk dier, gemaakt door Marieke ten Berge. Die vullen namelijk de gehele bladzijde waarbij het dier goed tot z'n recht komt. De sfeer die de illustraties ademen is prachtig.


De tekst is geschreven door Eva Moraal en in kolommen weergegeven; lekker overzichtelijk. De schrijfwijze is fijn, want je wordt als lezer vaak op een leuke manier aangesproken door steeds een nieuw dier. Bijvoorbeeld bij de kievit: 'Hé, jij daar! Nog een stap en...pas maar op. Ik ken jullie soort wel...' De taal die daarbij gebruikt wordt, is passend bij deze tijd. Soms is de samenhang wat betreft onderwerpen in de tekst wel iets zoeken, maar door de wijze van schrijven en de leuke feitjes of weetjes, is het niet storend.


Je maakt kennis met elk dier en komt meer te weten over hoe een dier bijvoorbeeld leeft, wat het eet en hoe het dier eruitziet. Zo leer je dat een bever met zijn platte peddelstaart op het water slaat om zijn familie te waarschuwen. Ook lees je dat een blauwe reiger blauwgroene eieren legt. Of lees over de bunzing, die wel 10 jongen kan krijgen. En wist je dat een dassenburcht wel dertig gangen heeft? Of wist je dat een vrouwtjesmol zowel mannelijke als vrouwelijke geslachtskenmerken heeft? Dit is nog maar een greep uit het boek. Er is ontzettend veel te leren en te ontdekken.

Bij elk dier vind je in een gekleurd blok een paspoort, waarin feitelijke gegevens staan, zoals het soort dier, waar het dier leeft, hoe oud het dier kan worden, hoeveel ervan zijn en de beschermingsstatus. En dat allemaal goed passend wat betreft kleur bij de rest van de bladzijde.


Helemaal achterin het boek staat nog een mooie kaart van Nederland met daarbij een verwijzing naar een aantal plekken waar je de polderdieren kunt zien. Ook vind je achterin nog een wereldkaart, want dieren kennen geen landsgrenzen...


In de klas leent dit boek zich bij uitstek voor lessen natuur, begrijpend lezen, rekenen (grootte, lengte, zwaarte van dieren bijvoorbeeld vergelijken) en creatieve vakken.


Al met al een mooi informatief boek dat opvalt vanwege de prachtige linosneden en nog eens een goed beeld schetst van de dieren die in de polder leven.


Recente blogposts

Alles weergeven

Comments


Commenting has been turned off.
bottom of page