top of page

Samen op weg van Kristin Roskifte

Wellicht doet de voorkant je bekend voorkomen. Dat kan, want deze kinderboekenauteur heeft al eerder een boek uitgebracht: 'Iedereen telt mee', een vergelijkbaar kijk- en zoekboek met ook weer heel veel mensen in een boek. In 'Samen op weg' gaat de reis van nul naar uiteindelijk 8.000.000.000 mensen.


Het bijzondere aan dit boek is, net als in 'Iedereen telt mee' dat personen op een specifieke bladzijde terugkomen op een andere bladzijde en de tekst onderaan de bladzijde is daarbij niet altijd direct logisch te verklaren. Als je dit boek voor het eerst leest, is dat even wennen en zal het een ontdekkingstocht zijn om uit te pluizen hoe het boek in elkaar zit, om uiteindelijk helemaal op te gaan in alle raadsels. Het is dus eigenlijk een boek voor wat oudere kinderen vanaf een jaar of 6. Neemt niet we dat jongere kinderen het een interessant en mooi boek vinden, maar de soms wat ingewikkelde raadsels en doordenkertjes passen meer bij de middenbouw.


Het is een prachtige vormgegeven boek, waarin alleen de mensen in allerlei verschillende kleuren zijn weergegeven en de achtergrond alleen wit met blauw en heel mooi gedetailleerd is, alsof het een soort kleurplaat is (maar dan doe je het boek eigenlijk te kort). De figuren zijn heel kleurrijk. Er is veel diversiteit in de illustraties verwerkt.


Op elke bladzijde staat een getal en dat getal correspondeert met het aantal mensen dat afgebeeld is. De tekst erbij is een raadsel over de (meeste) afgebeelde personen. Twee voorbeelden van raadsels: één van hen denkt beter dan dit kan nog niet worden of één van hem droomt ervan rond de wereld te zeilen. Het is dan de vraag over wie op de bladzijde jij denkt dat het gaat. Die zoektocht is soms nog best ingewikkeld maar dat is juist de uitdaging van dit boek. Je hebt dus eigenlijk het hele boek nodig om de raadsels te kunnen oplossen, want de antwoorden zitten verstopt in het boek.


Achterin het boek vind je nog leuke vragen die voor nog meer verdieping zorgen. Bijvoorbeeld waar jij een bepaald personage kunt terugvinden, wat een klein stukje van een illustratie moet voorstellen, een vraag of jij ziet waar iemand is, of een simpelere vraag of je iets kunt vinden. Zo zitten er allerlei harten in het boek verborgen met daarin de vraag of jij ze allemaal kunt vinden. Uiteraard zitten er nog veel meer geheimen in het boek verstopt; die staan achterin waardoor het niet alleen een simpel kijk- en zoekboek wordt, maar juist ook een boek met veel diepere lagen die je misschien niet direct in de illustraties terug kunt vinden. De achtergrond lijkt door het ontbreken van kleuren minder belangrijk, maar juist die achtergrond kan helpend zijn. Onderwerpen die vooral een rol lijken te spelen in de illustraties zijn dromen, elkaar ontmoeten, diversiteit en familie.


Goed zelf te lezen vanaf een jaar of 6, maar leuker om voor te lezen, samen te lezen om zo samen op onderzoek uit te gaan.

Schrijver: Kristin Roskifte:

Vertaler: Sylvia Vanden Heede

Jaar: 2024

Genre: prentenboek/ kijk-en zoekboek

Leeftijd: 6+

Uitgeverij: Lannoo


Vanaf 6 jaar

Recente blogposts

Alles weergeven
bottom of page