top of page

Sherlock Honds en het masker van de farao van Tim Collins


Ken je Sherlock Honds en Jane Katson al? Je zou ze kunnen kennen uit het eerste boek deel 'Sherlock Honds en de gestolen kroonjuwelen'. Deze twee speurneuzen beleven de gekste avonturen en lossen samen de vreemdste raadsels en diefstallen op.


Het is niet alleen een 'gewoon' spannend en grappig leesboek, maar het bevat ook bijna dertig puzzels: zoek- of speuropdrachten, rekenopdrachten, een doolhof, mix en match opdrachten en vele andere puzzels.


Sherlock Honds en Jane Katson zijn op vakantie in Egypte. Tijdens hun vakantie gebeuren er op de boot die hen naar de graftombe van farao Toetankatmon brengt en in de tombe zelf bijzondere dingen waardoor ze toch weer hun speurwerk moeten inzetten om een dief te kunnen vinden die iets heel kostbaars heeft gestolen. Niet geheel verrassend dat er weer een mysterie op te lossen valt. Dat mysterie is mooi opgebouwd en de aanwijzingen die Honds en Katson vinden, worden afgewisseld met speelse, grappige illustraties van John Bigwood en creatieve opdrachten. De puzzels zijn een welkome afleiding tussendoor om je bij het verhaal te houden en ze zorgen ervoor dat je diverse vaardigheden moet gebruiken waardoor het niet alleen maar lekker lezen is, maar juist actief lezen. Zo moet je bijvoorbeeld tussendoor rekenen, reeksen of zoekplaatjes oplossen om, zo lijkt het, Sherlock Honds en Jane Katson verder te helpen. Wel jammer dat je de puzzels in dit boek niet nodig hebt om door te kunnen in het verhaal. Ze geven het hele verhaal wel net iets meer sfeer en ze maken het geheel interactiever. Alleen is het dus niet zo dat je per se de puzzels moet oplossen om überhaupt verder te kunnen lezen. Neemt niet weg dat het boek erom vraagt om zorgvuldig gelezen te worden, dan zie je als lezer ook eerder aanwijzingen.


Fijn dat dit een geheel nieuw avontuur is en dat je het eerste boek over Sherlock Holmes en Katson niet nodig hebt om het gehele verhaal te volgen. Toch is het wel aan te raden en juist ook leuk omdat er een personage in dit tweede boek voorkomt dat ook in het eerste boek voorkomt.


Ze heten niet voor niets Sherlock Honds en Jane Katson, naar de echte Sherlock Holmes en zijn maatje Watson. En dat zijn niet de enige verwijzingen, want zelfs de naam van de grootste schurk in dit boek, Moriratty, is gebaseerd op de grootste schurk uit de verhalen van Holmes. Sowieso zijn de namen in dit boek creatieve vondsten.


Het boek is geschikt voor lezers vanaf een jaar of 8. Vanwege sommige puzzels of opdrachten die toch iets ingewikkelder zijn is het voor wat oudere kinderen meer geschikt. Niet elk kind zal het inzicht en de kennis hebben om de puzzels op te lossen. Sommige puzzels zijn een grote, maar leuke uitdaging. Er staan ook best wel wat lastige woorden in die niet allemaal even duidelijk worden uit de context.

Schrijver: Tim Collins

Illustrator: John Bigwood

Vertaler: Ingrid Budhod

Jaar: 2024

Genre: fictie

Leeftijd: 8+/9+

Uitgeverij: Ploegsma

Recente blogposts

Alles weergeven

Commenti


I commenti sono stati disattivati.
bottom of page