top of page

Sneeuwwit van Daan Remmerts de Vries


Een voor veel mensen erg bekend sprookje, maar dan nog leuker, grappiger en nog mooier vormgegeven met prachtige illustraties.


Het verhaal van Sneeuwwitje kent nagenoeg iedereen wel, maar nog niet iedereen kent deze fantastische bewerking van Daam Remmerts de Vries. De kern van het verhaal is hetzelfde: Sneeuwwitje is het mooiste van het land, er is een boze stiefmoeder, de jager laat Sneeuwwitje vluchten en vermoordt haar niet, Sneeuwwitje komt bij de zeven dwergen, ze eet een vergiftigde appel, ze slaapt voor eeuwig en er komt een prins die haar gaat redden. De details zijn anders, origineler, grappiger. Zo hebben de dwergen de naam van een dag, behalve de zevende dwerg, hij heet Oktober, want die heeft een andere moeder, Sneeuwwitje kan niet koken (ze vergiftigt de dwergen bijna), de glazen toonkast breekt door een val (waar Sneeuwwitje ook door ontwaakt) en Sneeuwwitje blijkt op het eind ineens het tegenovergestelde van traditioneel. En voor de rest: ga het lezen en vooral ga het voorlezen! Kinderen zullen lachen, maar niet alleen kinderen, want er zitten voor veel diverse leeftijden leuke verhaalelementen in verwerkt.

Door het rijke grappige taalgebruik blijf je als lezer steeds geboeid. Zo is de taal van bijvoorbeeld de spiegel subliem bedacht. Het is een relaxte spiegel met veel humor. Zo zegt hij aan het begin al:

'Ik...Effe kalm nou...Ik sliep...'

De spiegel is echt een heel grappige toevoeging. En als het de spiegel niet is, dan is het wel een van de dwergen die de boel op stelten zet.


Maar het boek is met alleen de rijke taal zeker niet af, de illustraties van Mark Janssen maken het pas echt af. De illustraties geven de sfeer van het verhaal echt perfect weer. Prachtig dromerige, kleurrijke en expressieve illustraties; kleine en paginavullende illustraties. Zo worden de zeven dwergen heel vrolijk en alle zeven uniek weergegeven en Sneeuwwitje is echt wonderschoon.


De verdere vormgeving en lay-out maken het ook een uniek boek.


Enorme aanrader!

Recente blogposts

Alles weergeven

Comments


Commenting has been turned off.
bottom of page