top of page

Stop! Monsters! van Mark Janssen


'Stop! Monsters!' neemt je mee een fantasierijke wereld in waar je niks anders kunt doen dan genieten van de kleuren, de verhalen en de kracht van de prachtige illustraties van Mark Janssen.


Dit tekstloze, monsterlijk mooie prentenboek laat op een creatieve manier de bijzonder avontuurlijke weg van twee meisjes naar (vermoedelijk) de schroothoop zien. Een weg die zo simpel lijkt, maar de weg zit vol bizar mooi geïllustreerde monsters. En die monsters houden de kinderen steeds tegen. Het is natuurlijk de vraag of de kinderen op hun eindbestemming aan gaan komen.


Krachtig aan dit boek is dat zonder tekst (op het woordje 'Stop! na) zo'n sterk verhaal wordt verteld. De overheersend groene, blauwe en rode kleuren in allerlei tinten geven dit boek een sfeer die het verhaal mede vormt.


Door het ontbreken van de tekst, kun je alle kanten op met dit verhaal. Zo rond de rode draad van de kinderen valt heel veel te bedenken en te ontdekken. Als je goed kijkt, zie je namelijk de leukste details. Let vooral maar eens op het kleine meisje en kijk naar de voorwerpen die op een creatieve manier worden gebruikt om de monsters te 'verslaan'. Maar kijk ook naar de kleine dieren op elke bladzijde en naar het verschil tussen de monsters: wat zijn hun krachten en hun gezichtsuitdrukkingen? En dan die meisjes: zijn het zusjes of vriendinnen? Heel fijn dat je dat allemaal zelf mag invullen als je alleen naar de platen kijkt en niet stiekem de achterkant eerst (voor)leest...


Mark Janssen laat met dit boek maar weer eens zien dat een goed verhaal geen woorden nodig heeft.

Auteur: Mark Janssen

Jaar: 2019

Genre: tekstloos prentenboek

Leeftijd: 3+

Uitgeverij: Lemniscaat

Recente blogposts

Alles weergeven

Comments


Commenting has been turned off.
bottom of page