top of page

Straks als het donker is van Simone Arts


Een zeer geschikt boek voor de bovenbouw om voor te lezen of om zelf te lezen rond Sinterklaas. De tijd van Sinterklaas geeft vaak een bepaalde sfeer en bij die sfeer past dit boek.


Je leest in dit boek vijf geheel verschillende verhalen die passen bij deze tijd. Het zijn verhalen vol gebeurtenissen, soms een beetje spannend, de andere keer juist ontroerend of grappig. Het eerste verhaal gaat over Ties die hoort dat een aantal jongens snode plannen aan het smeden zijn om de intocht te verknallen (letterlijk en figuurlijk). Samen met zijn vriend Kerim gaan ze proberen de jongens tegen te houden. In het tweede verhaal komt er een Syrisch meisje, Hind, dat nog (bijna) geen Nederlands kan, in de klas bij Gosia. De vriendschap die Gosia met Silke heeft, komt onder druk te staan, omdat Gosia Hind wil helpen; wat ze onder andere doet door het winnen van een peternotenwedstrijd. In het derde verhaal lees je vanuit Manisha en Melle hoe hun moeders het sinterklaasfeest verpesten. Het vierde verhaal gaat over surprises en gedichten maken, waarbij Job probeert de pakjesavond voor Mattias leuk te maken. Het vijfde verhaal, tot slot, gaat over presentaties die in een groepje gemaakt moeten worden over een bepaald geloof.


Mooi hoe diversiteit en de actualiteit een rol spelen in dit boek. Demonstraties, vluchtelingen, (geloofs)overtuigingen, ruzies, vriendschappen en het milieu zijn dan ook opvallende thema's in dit boek. De verhalen draaien uiteraard om het sinterklaasgevoel, maar allemaal vanuit een andere kant bekeken en allemaal vanuit een andere invalshoek en een ander thema beschreven. De afwisselende schrijfwijze daarbij is fijn; de ene keer vanuit één persoon, dan vanuit twee personen en dan weer een dagboekvorm.


De illustraties van Tante Beun zijn allemaal in zwart-wit; geheel passend bij de tijd van het jaar én bij de titel van het boek. Elk verhaal start met een toepasselijke illustratie waar groot het getal van het verhaal in staat.


Het boek is zeer goed te lezen vanaf een jaar of 9. De taal en het niveau van de tekst sluiten aan bij groep 6+.

Recente blogposts

Alles weergeven
bottom of page