top of page

Vandaag houd ik mijn spreekbeurt over de anaconda van Bibi Dumon Tak

In dit boek houden 20 dieren hun spreekbeurt over een ander dier (maar stiekem eigenlijk over zichzelf). Het zijn, net als in de klas, hele gevarieerde spreekbeurten. Denk bijvoorbeeld aan de zebra, die zijn spreekbeurt houdt over zwart-witte dieren. Of de spreekbeurt van de regenworm die gaat over de anaconda. Dan heb je ook nog de vos die zijn spreekbeurt houdt over ganzen. En bijvoorbeeld de doodshoofdvlinder die zijn spreekbeurt houdt over het doodshoofdaapje. En dit zijn zeker nog niet alle spreekbeurten.


Het is bijzonder hoe Bibi Dumon Tak een boek zo toegankelijk en aantrekkelijk kan maken, dat ook nog eens heel informatief is terwijl je dat niet direct zo ervaart, net als in andere boeken van haar. Het lijken op het eerste oog, gewoon mooie dierenverhalen, maar het is veel meer dan dat. Je leert in deze spreekbeurten heel veel dieren en hun kenmerken kennen. Alle spreekbeurten zijn grappig, informatief en erg origineel. Mooi hoe spreekangst bij de spreekbeurt van de heremietkrieft naar voren komt of hoe de spreekbeurt van een sneeuwpanter die een te hoge dunk van zichzelf heeft, is neergezet. Ook het leerzame stukje biologie in de spreekbeurt van de vroedmeesterpad is grappig en vindingrijk. Het zijn originele spreekbeurten die heel gevarieerd zijn wat betreft insteek en onderwerp. Bij alle spreekbeurten staan prachtige illustraties van de dieren waar het verhaal over gaat.


Wat extra leuk is, is hoe de dieren op elkaar reageren bij elke spreekbeurt. Veel dieren die een spreekbeurt hebben gehouden, hebben ook hun mening klaar bij andere spreekbeurten. Vooral de vos, die heeft echt altijd wat te zeggen en de kerkuil is zo wijs dat die de onrust onder de dieren steeds weet te sussen.

De toon is hilarisch en serieus. De verhalen zitten vol informatie en de illustraties van Annemarie van Haeringen bij elke spreekbeurt zijn sfeervol en treffend mooi. Kortom, een prachtige uitwerking.


Het meest geschikt voor de groepen 6 t/m 8. Een paar lestips:

- lees voor! Zeker aan te raden om elke dag een spreekbeurt voor te lezen, gewoon omdat je toch moet voorlezen 🤩 en daarnaast geschikt ter voorbereiding op de eigen spreekbeurt van de kinderen.

- geef kinderen alleen de titel en laat hen bedenken of uitzoeken wat zij weten over dit dier. Vervolgens lees je het verhaal voor: hebben de leerlingen andere of dezelfde informatie gevonden of bedacht over het dier?


Meer lestips? Kijk op deze site:


Recente blogposts

Alles weergeven

Comments


Commenting has been turned off.
bottom of page