top of page

Vleertje muis waait weg van Susanne Roos en Aniek Bartels


Na het eerste succes van Vleertje Muis (lees hier de bespreking) is er nu een vervolg: Vleertje Muis waait weg. Drie lieve, grappige, avontuurlijke en stoere voorleesverhalen die goed aansluiten bij de belevingswereld van kinderen: een kapotte knuffel die niet meer ruikt en eruitziet als eerst, verstoppertje doen en een storm.


In het eerste verhaal 'Knuf is stuk' gaat Vleertje Muis naar Egel. Egel is heel blij Vleertje te zien en vliegt hem om de hals, wat prachtig is weergegeven in de illustraties. Door de immense knuffel vliegt Knuf, de knuffel van Vleertje, de lucht in. Hij is helemaal kapot. Gelukkig weet Egel wel raad, of zou Vleertje Knuf toch zelf moeten repareren? Na het eerste verhaal volgt een tussendoortje: een zoekplaat; de vriendjes spelen verstoppertje. De slak is wat traag en die vraagt of je even wilt helpen. Als je dan de bladzijde omslaat, kijk je je ogen uit: kun jij de vriendjes allemaal vinden? Daarna volgt het tweede verhaal 'De snikkende boomstam'. In dit verhaal is Mot heel verdrietig, want ze denkt dat haar vriendjes haar vergeten zijn en dus is ze verstopt en onzichtbaar. Als je doorleest kom je erachter waarom Mot verdrietig is, maar bovenal is het de vraag Mot zich verstopt heeft op de diverse bladzijden. Door woordjes als 'snik snik', op de bladzijden, die steeds meer worden als je de bladzijden omslaat, kunnen de kinderen raden waar Mot is. Gelukkig bedenken de vrienden iets om Mot op te vrolijken. Het derde verhaal 'Vleertje Muis waait weg' gaat over een storm. Uil geniet van de storm, maar Vleertje wil schuilen. Hij wil schuilen bij Slak, bij Worm of bij Pad, maar daar zijn geen goede plekken voor een vleermuis. En dan is daar Uil die Vleertje helpt de storm te overwinnen. Dit verhaal doet een beetje denken aan Ik blijf als het mag van Francoise Beck. Ook daar is een dier op zoek naar een schuilplaats in een storm.

De verhalen sluiten naadloos op elkaar aan, maar kunnen ook prima los gelezen worden. Het stuk waar de dieren verstoppertje spelen is een leuk tussendoortje. Net zoals in het eerdere boek over Vleertje Muis, barst het boek weer van de wijze lessen, ook al zijn ze redelijk subtiel (o.a. angsten overwinnen, elkaar helpen, omgaan met emoties en oplossingsgericht leren denken). Daarbij helpen de sfeervolle, lieve, zachte en afwisselend grote en kleine illustraties om helemaal onderdeel te worden van het verhaal, alsof je een vriendje bent van Vleertje. Door het samenspel van tekst en beeld, het interactieve aspect van dit boek (wel iets minder dan in het eerste boek) én de vele grappige en lieve details is dit een erg geschikt voorleesboek voor thuis en op school. Extra geschikt voor bij de herfst vanwege de herfsttinten en de storm in het boek.


Recente blogposts

Alles weergeven

Komentar


Mengomentari telah dimatikan.
bottom of page