top of page

Wie achter deze deur verdwaalt van Rindert Kromhout en Tonke Dragt


Wat gebeurt er als twee erg goede schrijvers hun krachten bundelen? Dan krijg je een beetje Tonke Dragt en een beetje Rindert Kromhout in één boek en hoe! Dit verhaal is gebaseerd op eigen belevenissen die ze samen hadden op een boekenmarkt. Iets met een paspoort en uitgeverij Kosmos. Het paspoort in dit verhaal is dan ook gebaseerd op een door Tonke bedacht paspoort dat ze zelf maakte en opstuurde naar vrienden en collega's. Wie zo'n paspoort had, was inwoner van het Koninkrijk der Kosmopolieten. Iedereen die een paspoort had kreeg de opdracht visums voor fantasielanden te maken...

Al deze gebeurtenissen zijn erg mooi uitgewerkt in dit verhaal over de verlegen Laurenzo die op bezoek gaat bij een schrijfster. Daar ontdekt hij een vreemde deur die bij elk bezoek van kleur verandert. Wat zit er achter die deur?


Het is even wennen als je begint in het boek. Veel korte zinnen en veel dialogen. Je valt meteen middenin de klas van Laurenzo; een bijzondere klas van tien leerlingen die allemaal iets hebben, bijvoorbeeld verlegen, dyslectisch, steeds boos, veel huilen of niks zeggen. Meester Tom leest graag voor. Hij leest nu een boek voor van schrijfster Lavinia Morgenster. En van het een komt het ander: de leerlingen schrijven brieven aan Lavinia Morgenster en de schrijfster nodigt twee leerlingen uit op bezoek te komen. Laurenzo en Téja mogen langskomen en vragen stellen. Daar zien ze een mysterieuze deur...die laat hen niet los. En daarmee start het verhaal met niet zozeer wát er achter de deur zit maar met hóe komen de kinderen binnen? Juist dat maakt het verhaal misschien uiteindelijk niet helemaal wat je verwacht. Je zag werelden voor je achter die deur...maar pas als het boek bijna uit is, gaat de deur open. En wat er dan achter zit? Dan moet je zelf maar lezen!


Alle juffen en meesters mogen zijn als Meester Tom in dit boek! Geweldig uitgewerkt personage! En die diversiteit in de klas maakt het een krachtig boek.


Het voorwoord van Tonke Dragt boeit meteen. Dat voorwoord trekt naar de voorkant, het fantastische omslag van Linde Faas. De andere illustraties in het boek zijn ook weer schitterend.

Recente blogposts

Alles weergeven

Comments


Commenting has been turned off.
bottom of page