top of page

Wild van mama van Jessie Jans


Het informatieve prentenboek 'Wild van mama' gaat over twaalf verschillende dieren. Ontmoet de giraf, de gorilla, de bruine beer, de olifant, de bultrugwalvis, de pijlgifkikker, de neushoornvogel, de leeuw, de krokodil, de koala, de vos en de zeeotter. Je leest niet zo maar wat informatie; je maakt bij elk dier kennis met moeder en het kind of de kinderen. De titel zegt het al: mama staat centraal. Je leert de dieren steeds beter kennen door de kleine blokjes informatie die je allerlei leuke weetjes over de kleine diertjes voorschotelen. Je leest niet alleen veel feitjes, je kijkt ook je ogen uit in dit boek. De illustraties zijn werkelijk prachtig, waarbij de liefde die mama dier heeft voor het kind of de kinderen voelbaar is. De dieren zijn heel gedetailleerd weergegeven, maar wel op een lieflijke, warme manier; sommige dieren lijken net echt.


Per twee pagina's vind je informatie over een dier. Op de ene bladzijde staan kleine blokjes tekst met echte weetjes voor jonge kinderen over het bewuste dier. Denk aan feitjes zoals dat pasgeboren giraffen binnen een half uur al kunnen staan, dat mama beren hun welpjes beschermen tegen iedereen (zelfs tegen hun papa) en dat baby olifanten op hun slurf zuigen net zoals mensen baby's op hun duim of speentjes zuigen voor troost. Op de andere bladzijde zie je een prachtige illustratie van het mamadier met het jong of met haar jongen, waarbij een lief en mooi verhaaltje in groter lettertype staat. Deze korte verhaaltjes zijn een kleine ode aan de moederdieren en gaan bijvoorbeeld over dapper zijn, liedjes zingen, de warmte die mama biedt of over spelen met mama. Die tekstjes passen erg goed bij de rest van het geheel over het dier.


Bij elk dier vind je ergens op de bladzijde een kleine pootafdruk en in kleine letters een vraag aan het kind. De vragen zijn vooral gericht op jonge kinderen bijvoorbeeld: hoeveel kusjes kun je geven zonder dat er iemand lacht? Of wat is jullie meest knusse plekje in huis? Ook staat er bovenaan de bladzijde bij elk dier de broed-of draagtijd, het gewicht en de lengte. Passend bij het thema.


Duidelijk mag zijn dat het boek voornamelijk opvalt vanwege de prachtige illustraties bij elk dier.


Ideaal boek rondom Moederdag of bij thema's als jonge dieren, lente, moeders of wilde dieren, waarbij de weetjes of de vragen genoeg diepgang geven. Meest geschikt vanaf een jaar of 5 om aan voor te lezen. Uiteraard ook goed zelf te lezen vanaf een jaar of 8, maar je kunt je afvragen of alle vragen bij de pootafdrukken dan nog interessant genoeg zijn.

Recente blogposts

Alles weergeven

Comments


bottom of page