top of page

Daantje Dirigentje en een stilgevallen fluit van Erik van Os & Elle van Lieshout

Na het succes van 'Daantje Dirigentje en een verhaal van een viool' en 'Daantje Dirigentje en een hoorn met een verhaal 'is er weer een nieuw deel verschenen, namelijk 'Daantje Dirigentje en een stilgevallen fluit'. In deze serie speelt het meisje Daantje de hoofdrol en draait het verhaal steeds om een ander instrument. Deze reeks is tot stand gekomen door een samenwerking tussen het Koninklijk Concertgebouworkest, Zwitsal en uitgeverij Rubinstein.


'Daantje Dirigentje en een stilgevallen fluit' bevat een aantrekkelijk, kort voorleesverhaal voor kinderen vanaf een jaar of 3 waarin kinderen op een leuke manier kennismaken met muziek en muziekinstrumenten. In dit deel draait het verhaal om een fluit. Alle instrumenten zijn aan het oefenen, maar één instrument ontbreekt: Fluit. Wat blijkt, Fluit zit in het bos te genieten van het gezang van een nachtegaal. Hij zou ook wel eens zo willen fluiten als de nachtegaal. Duidelijk wordt dat hij zichzelf niet goed genoeg vindt. Daantje probeert hem te overtuigen dat hij onmisbaar is en mooi fluit in zijn eigen moedertaal. Zal Fluit weer meedoen?


De tekst is toegankelijk en heeft een sterk ritme en het rijmschema wisselt regelmatig, waardoor de tekst nog fijner voorleest. Niet zo gek als je eerder werk hebt gelezen van het echtpaar Erik van Os en Elle van Lieshout; zij weten verhalen voor jonge kinderen goed ritmisch uit te werken. Ook de mooie, kleurrijke, heldere en grote illustraties van Emanuel Wiemans maken het aantrekkelijk. Zijn stijl kan ook soms juist wat schetserig zijn (bijvoorbeeld in 'De krieps'), maar dat zie je hier minder terug. De uitvoering zoals in Daantje Digirentje past heel goed bij de doelgroep en het verhaal. Als je alleen al kijkt naar hoe de instrumenten zijn afgebeeld met menselijke eigenschappen, zoals benen, ogen en een neus, kijk je je ogen uit.


Je kunt natuurlijk ingaan op diverse instrumenten en kinderen hier kennis mee laten maken, maar ook is het mooi om in te gaan op talenten van kinderen. Met een beetje zelfvertrouwen kweken, kun je niet vroeg genoeg beginnen.


En hoe leuk: achterin het boek vind je nog twee QR-codes zodat je net als Daantje en Fluit voor het slapen gaan naar betoverende slaapliedjes kunt luisteren en ook naar Fluit zelf kunt luisteren.

Schrijver: Erik van Os & Elle van Lieshout

Illustrator: Emanuel Wiemans

Jaar: 2024

Genre: prentenboek

Leeftijd: 3+

Uitgeverij: Rubinstein

Comments


bottom of page