top of page

Dat stomme boek van Tiny Fischer

'Dit is het stomste boek dat je ooit in handen hebt gehad. Het is zo stom dat het maar de vraag is of je het überhaupt moet lezen. Als je dat dan toch doet, kun je niet zeggen dat ik je niet heb gewaarschuwd. Een stomer (geen fout!) boek bestaat er namelijk niet, echt niet, ik zweer het je...'


De titel doet anders vermoeden, maar dit is absoluut geen stom boek; het is juist een zeer goed en mooi boek. 'Dat stomme boek' vertelt het bizarre, verrassende en aangrijpende verhaal van de vijftienjarige Ivan die op zoek gaat met zijn moeder en zusje Zus naar zijn vader in Duitsland. Zijn vader is namelijk verdwenen. Wat hierbij bijzonder is, is dat Ivan een paar dagen van deze zoektocht uit zijn eigen leven opschrijft naar aanleiding van een opdracht die hij krijgt op school: schrijf een boek. De titel popt direct op in zijn hoofd en met 'Dat stomme boek' maakt hij juist een ontzettend sterk boek.


Ivan krijgt op een dag een telefoontje van zijn moeder met de mededeling dat zijn vader weg is. Zijn moeder neemt hem en zijn zusje mee naar Duitsland, omdat ze haast zeker weet dat hij daar moet zijn. De bijzondere zoektocht (waarom is zijn vader ineens verdwenen?), de soms heftige gesprekken onderling (is zijn moeder wel eerlijk?) en de paar bizar toevallige gebeurtenissen (hoe kan het dat hij het meisje Jo zo vaak toevallig ontmoet onderweg?) houden de vaart in het verhaal brengen je al snel in Berlijn. Hier krijgt het verhaal een bijzondere wending die je niet direct aan voelt komen. Misschien voel je dit alleen aankomen als je tussen de regels door leest, maar grote kans dat je zo meegezogen wordt in de gedachtewereld van Ivan dat je het eind van het boek niet verwacht. Een fijn verhaal dat dicht bij de realiteit ligt, maar toch net even anders is.


Doordat je het verhaal leest vanuit Ivan, merk je dat het alle kanten op kan vliegen, wat komt door de unieke en pakkende schrijfstijl van Tiny Fisscher die past bij Ivan; de ADHD die hij heeft spat op sommige momenten van de bladzijden af. En dat zonder dat het storend is. Het houdt je juist bij het verhaal en maakt dat dit boek leest als een trein. Het verhaal zelf is spannend, verrassend en soms een tikkeltje humoristisch.


Dit boek is een heruitgave (2024) ter ere van het 25-jarige schrijversjubileum van Tiny Fisscher en heeft een bijzonder aantrekkelijke omslag van Caren Limpens.

Schrijver: Tiny Fisscher

Jaar: 2024 (eerste uitgave 2013)

Genre: fictie

Leeftijd: 12+

Uitgeverij: VoltRecente blogposts

Alles weergeven

Comentários


bottom of page