top of page

De bouwbaas van Marte Jongbloed


Ken je de leuke, grappige en beetje spannende serie van Marte Jongbloed en Iris Boter al? Dit boek is het derde boek van deze serie. Het eerste deel heet 'De bullebakbaas', het tweede deel heet 'De beestenbaas'. De boeken zijn goed los van elkaar te lezen.


Wies is degene die in deze boeken avonturen beleeft met haar grappige, lieve oma Wisse. Haar ouders zijn altijd weg, op spannende missies waar ze niks over mogen zeggen. In dit derde deel 'De Bouwbaas' zijn twee vrienden van Wies, de tweeling Zane en Jazz, vermist; ze zijn onvindbaar.


Het boek begint in een enorme zandbak. Deze zandbak is eigenlijk de Karel de Groteweg, maar bouwers zijn er een nieuwe weg aan het maken, dus nu is het een puinhoop. Wies speelt hier met de tweeling archeoloogje. De kinderen graven volop in het zand (en weten best dat dat niet mag op zo'n bouwterrein...) en vinden een spannende schat! Als het avond wordt gaan ze allebei naar huis om te eten. Wies gaat met haar oma eten in Huize Grijsoord (een huis waar heel veel oude mensen wonen; eigenlijk woont oma Wisse er ook als ze niet op Wies hoeft te passen) en ze spelen nog even bingo. Als Wies met oma Wisse terugkomt bij huis staat er iemand voor het huis van Wies. Het is de moeder van Zane en Jazz, helemaal in paniek, want ze kan Zane en Jazz niet meer vinden. De tweeling is spoorloos verdwenen... Waar zijn ze? Zullen Wies en haar oma de kinderen vinden?

Een komisch erg toegankelijk boek en een beetje avontuurlijk en spannend. De ene lezer snapt meteen al wat er met Zane en Jazz gebeurd is. Een andere lezer zal het niet meteen door hebben. Maar beide lezers zullen het boek snel uit willen lezen, want je wilt echt snel te weten te komen hoe Zane en Jazz ooit zo kunnen verdwijnen? Net als in de andere boeken is oma Wisse weer een fijne, grappige toevoeging.


Extra leuk is dat de jongen Herre, die in een andere serie van Marte Jongbloed en Iris Boter de hoofdrol speelt, in dit boek een best wel belangrijke rol krijgt.


De vele vrolijke illustraties (in kleur) vullen het verhaal goed aan. Mooi samenspel weer! Een echte aanrader!


Comments


Commenting has been turned off.
bottom of page