top of page

De opkomst en ondergang van Koning Juniper de Eerste van Henry Lloyd


Een heerlijk luchtig sprookjesachtig avonturenverhaal met veel diepgang.


Misschien ken of herken je de naam Juniper van een eerder boek. Dat kan kloppen. 'De opkomst en de ondergang van Koning Juniper' is het tweede boek over de eenhoorn Juniper. Het eerste boek, 'Juniper de zingende eenhoorn' bevatte een sprookjesachtig verhaal waarin Henry Lloyd de grote mensenwereld al een beetje belachelijk maakte, maar tegelijkertijd sluit je Juniper in je hart na het lezen van dit boek.


In dit tweede boek gaat het over een verliefde Juniper. Dat liefde blind maakt, wordt goed duidelijk uit dit verhaal. Niet alleen zijn dat de eerste woorden van Juniper in dit boek 'Ik ben blind!', maar als een rode draad komt dit steeds weer naar voren: liefde maakt echt blind. Ook al is de liefde maar van één kant. Juniper wordt tot over zijn oren verliefd op Lenoor (hij zet zelfs uiteindelijk een tattoo met haar (verkeerd geschreven) naam), die na een briefwisseling zijn kant op komt met verkeerde verwachtingen. Juniper heeft namelijk op laten schrijven door zijn vriend de tweehoofdige dwerg Mono dat hij een groot bos bezit en dat hij een vurig karakter heeft. Als Lenoor erachter komt dat Juniper niet echt koning blijkt te zijn, is Lenoor zwaar teleurgesteld. Uiteindelijk krijgt Juniper met enige hulp alle bewoners van het Doolwoud zo ver dat hij tot koning wordt gekozen. En nu wil Lenoor wel koningin zijn alleen maakt zij al snel misbruik van Juniper en de dieren in het Doolwoud. Ze buit de andere dieren steeds meer uit. Juniper ziet het wel, maar hij probeert positief te blijven en bijvoorbeeld naar haar schoonheid te kijken. Maar al snel zijn de dieren klaar met de rattenkoningin; ze komen in opstand. Als dat maar goed komt...


Op een vernuftige wijze heeft Henry Lloyd misstanden in de wereld aangekaart in dit boek, zonder dat het zwaar voelt. Onder andere machtsmisbruik, verblind worden van liefde, altijd meer willen, je beter of meer voelen dan een ander en afpersing komen allemaal naar voren in dit boek. Met humor, leuke verwijzingen en de sterke uitwerking van de karakters van de personages in dit boek, maakt het een boek dat vlot leest. Je snapt de wat naïeve Juniper wel, maar je snapt ook de valse Lenoor wel. Die beide kanten worden goed uitgewerkt, zo goed dat je bijna het boek in wilt stappen en ze beide even een lesje wilt leren.


Elk hoofdstuk is voorzien van een zeer passende kleine zwart-wit illustratie die het hoofdstuk over het algemeen goed samenvat. De illustraties maken het verhaal net even grappiger en maken dat je nieuwsgierig wordt naar wat er gaat gebeuren in het verhaal. Zeer goeie keuze dus. Net als de voorkant: haast magisch en sprookjesachtig tegelijk. Fijn dat dit boek een overheersende blauwe voorkant heeft en het eerste boek een rode: makkelijk uit elkaar te houden.
Schrijver: Henry Lloyd

Illustrator: Mark Janssen

Jaar: 2024

Genre: fictie

Leeftijd: 9+

Uitgeverij: Querido

Recente blogposts

Alles weergeven

Commenti


I commenti sono stati disattivati.
bottom of page