top of page

De Pinguïnsint en andere dierenklazen van Edward van de Vendel en Saskia Halfmouw

Een origineel Sinterklaasboek met 9 sterke en mooie rijmverhalen over dieren die ook best Sinterklaas kunnen zijn.


De onderwerpen van de verhalen zijn heel divers. Bijvoorbeeld een pinguïn die geen Pinguïnsint wil zijn vanwege het te warme weer of een Mammoetsint die op weg is naar kinderen die hij niet vindt of een heuse pietverkiezing of een Sinterschildpad die veel te lang onderweg is vanuit Spanje. In sommige verhalen lees je kleine verwijzingen naar de huidige problematiek, bijvoorbeeld klimaatverandering en protesten bij het parlement. Dat zit er erg mooi en subtiel in verwerkt; veel kinderen zullen die link niet direct leggen, maar de voorlezer en oudere kinderen wel. De verhalen zijn relatief kort en mooi weergegeven, maar hebben allemaal een spannende, grappige of originele opbouw. Er gebeurt veel in weinig tekst.


De verhalende gedichten hebben over het algemeen een mooi ritme. Dat maakt het een fijn voorleesboek. Alles is geschreven op rijm en dat merk je; de ene keer ontzettend vindingrijk en grappig, de andere keer voor de hand liggend en speels.

De illustraties zijn werkelijk prachtig, zo veel krachtige kleuren en mooie toevoegingen op het verhaal. De mammoet in dit boek springt er echt wel uit, letterlijk en figuurlijk, zo ontroerend en krachtig tegelijkertijd waarbij tekst en beeld ontzettend goed bij elkaar passen. En natuurlijk herken je Sint of piet heel goed in alle dieren die een rol spelen. Erg knap gedaan!


Het boek is wat betreft taal en woordkeuze het best geschikt voor de middenbouw. Sommige gedichten kunnen nog best als lastig worden ervaren voor jongere kinderen om te begrijpen. Ons proeflezertje van 8 jaar, kon het prima lezen, maar snapte nog niet elk gedicht even goed. Want wat betekent eigenlijk 'loos'? Maar niet getreurd. Edward van de Vendel en Saskia Halfmouw weten dit perfect uit te leggen door de wisselwerking tussen tekst en beeld. Aan het eind van het rijmverhaal is de betekenis duidelijk. Dat is erg fijn aan dit boek; de paar lastige woorden of stukjes tekst worden duidelijk in het verhaal of in de illustraties uitgelegd of uitgewerkt.


Lestips:

- Maak van een eigen favoriet dier een Sint en schrijf daar een gedicht of een verhaal over mét tekening;

- Bespreek met elkaar welk dier volgens jou de beste Sint zou zijn;

- Bespreek met elkaar aan welke eisen een Sint zou moeten voldoen: wat typeert een Sint en wat herken je bij de dieren wel of niet?

- Lees elke dag een rijmverhaal voor en laat kinderen als het boek uit is, hun favoriete dier kiezen. Laat hen daarbij argumenten opschrijven en elkaar vervolgens overtuigen van hun favoriete dierensint.

Comments


Commenting has been turned off.
bottom of page