top of page

Dit gaat nooit voorbij van Octavie Wolters


Misschien herken iets in de voorkant en dus deze specifieke stijl wel van eerder werk van Octavie Wolters. Zij maakte namelijk eerder een prentenboek 'Het lied van de spreeuw' voor kinderen vanaf 5 jaar, dat wel iets weg heeft van dit boek: prachtige linosnedes van de spreeuw. Maar dat is dan ook de enige vergelijking, de linosnedes en iets met vogels, want 'Dit gaat nooit voorbij' is verder niet te vergelijken met eerder werk of ander werk. 'Dit gaat nooit voorbij' is namelijk een groot formaat prentenboek voor volwassenen waarin Octavie Wolters je meeneemt het jaar door.


Octavie Wolters neemt je op een geheel eigen wijze mee het jaar door. Per maand is er één bladzijde met tekst met daarnaast een prachtige linosnede van een vogel of van vogels. Twaalf verschillende verhalen met filosofische gedachten waarin de schrijver tijdens wandelingen vogels ontmoet en in gesprek gaat met vogels. Die gesprekken zijn veelal kort, een zin of een paar zinnen en ze worden afgewisseld met herinneringen, gedachten en bedenkingen. Want hoe mooi zou het zijn als vogels nou eens echt konden praten. Niet alleen wordt de reis door de seizoenen zichtbaar en voel je door de sterke beschrijving haast de kou of de warmte die naar voren komt in het verhaal, ook bestaat deze reis uit twaalf persoonlijke verhalen, over haar leven. Des te mooier is de toegift na de twaalfde maand, die na het lezen van dit boek meer dan logisch lijkt.


Dat Octavie Wolters zich kwetsbaar opstelt, is voelbaar. Ze vertelt bijzondere dingen over haar eigen leven en niet alles is iets wat iedereen zo maar zou delen. Denk nu niet dat het een dagboek (maandenboek) is of een klaagzang. Dan doe je het boek meer dan te kort. Elke maand heeft iets bijzonders, een thema zoals angst of troost, waarbij de schrijver haar eigen gevoelens of herinneringen verbindt met een specifieke vogel. Soms geeft die vogel haar een wijze les en soms is de vogel alleen maar een toehoorder. De kracht van de natuur, is voelbaar in elk verhaal. Dat ze liefde heeft voor de natuur én voor vogels, is meer dan duidelijk.


Door de filosofische insteek is dit een boek dat je rustig moet lezen, meerdere keren opnieuw moet lezen en een dat je moet overdenken, waarbij je ondertussen weg kunt dromen in de bijzondere illustraties van de diverse vogels. De warmte of de kou is voelbaar. Heel bijzondere en sfeervolle illustraties. Je zou ze zo uit het boek willen halen en op willen hangen. De prachtige linosnedes stralen veel liefde voor de natuur en specifiek voor vogels uit. Het zijn bijzonder unieke kunstwerken, die allemaal heel divers zijn wat betreft sfeer en kleuren. Je ziet elke keer een nieuwe vogel (of nieuwe vogels).

Auteur: Octavie Wolters

Jaar: 2024

Genre: prentenboek voor volwassenen

Uitgeverij: Ploegsma

Recente blogposts

Alles weergeven

Comments


Commenting has been turned off.
bottom of page