top of page

Duizend & Ik van Yorick Goldewijk


'Met iedere stap voel ik het koren langs mijn armen gaan en mijn verbijstering toenemen.'


Bovenstaande zin past bij dit boek, want met iedere bladzijde neemt mijn verbijstering toe; het verhaal gaat alle kanten op (misschien past verwondering beter); kanten die je niet direct verwacht.


In dit boek beleef je de wereld vanuit hoofdpersoon Acht. Ze leeft een bijzonder leven; elke dag exact hetzelfde. Het is belangrijk dat ze alle orders elke dag opvolgt en vrije gedachten weet te stoppen, anders val je op voor de zwevende zieners. Het is niet zo zeer de vraag of haar dit gaat lukken, maar meer hoe lang ze ongezien kan afdwalen, letterlijk en figuurlijk. Want als ze afdwaalt, is dat haar dood.


Wat een bijzondere wereld waar je in stapt, die je niet meer loslaat. Een haast ongrijpbaar verhaal. Het verhaal gaat alle kanten op, maar al die kanten zijn ingenieus in elkaar vervlochten dat kunst een te klein woord is. En toch...niet mijn boek.


Het is in alles niet wat ik ervan had verwacht. Het verhaal had me tot bijna het laatste stuk, maar het verbaasde me wel erg vaak. Vanaf een bepaald moment waarop Acht Surdus verlaat, was ik enigszins teleurgesteld dat het deze kant op ging. Maar ondanks dat is de ontwikkeling die Acht doormaakt mooi uitgewerkt.


Aanrader voor kinderen die van futuristische settings houden en voor kinderen die in kunstmatig intelligentie geïnteresseerd zijn.


'Mijn hoofd is gewikkeld in een dikke deken die alle gedachten smoort".Recente blogposts

Alles weergeven

Comments


Commenting has been turned off.
bottom of page