Prachtige, filosofische dierenverhalen over emoties, vooral over boos zijn en onbegrip, alleen zijn en je plek vinden in de groep.
De verhalen van Toon Tellegen zijn bij velen bekend. Hij won met zijn boeken veel prijzen. Het zijn prachtige korte, vaak moraliserende dierenverhalen waarin een of twee dieren een hoofdrol spelen.
De verhalen in dit boek maakten deel uit van de bundel uit 2002 'Is er dan niemand boos?'
In dit boek staan tien korte verhalen over emoties en vooral over boosheid, omgaan met boosheid, het ergens niet mee eens zijn, teleurgesteld zijn, het weer goedmaken en op je hoede zijn. In het eerste verhaal voel je de boosheid meteen en is de sfeer al heel onaardig: zo trekt de vuurpad stekels uit de egel, draait hij de steeltjes van de slak om en legt hij een onontwarbare knoop in de slurf van de olifant. De dieren worden boos, maar de vuurpad zegt steeds 'nee, dit is niet boos', of 'als dit boos moet heten...' of 'echt boos is wel wat anders!' Gelukkig is niet in elk verhaal boosheid op deze manier aanwezig. Zo probeert de eekhoorn in een ander verhaal juist niet boos te worden op de olifant, terwijl hij eigenlijk wel boos lijkt te zijn.
Een heerlijk gevarieerde verhalenbundel met schitterende illustraties. Soms paginavullend en soms kleinere illustraties. De illustraties hebben warme kleuren, wat misschien niet direct verband lijkt te hebben met het thema van dit boek, maar de uitdrukkingen van de dieren en sfeer in het boek zijn heel krachtig en mooi!
De taal van Toon Tellegen is uniek. De toon is grappig, ernstig, apart of hilarisch. In elk verhaal zit wel een taalgrapje of een moeilijk woord. Er zijn veelal korte zinnen, veel dialogen en soms lastige (nieuwe) woorden die niet allemaal (direct) worden uitgelegd. In het verhaal van de zwaan, de kikker en de egel speelt de auteur bijvoorbeeld weer mooi met taal, want 'u hebt een smet op mijn blazoen geworpen' kan maar één ding betekenen volgens de kikker...Maar heeft hij wel gelijk?
Het mooie van dit boek is dat je het eigenlijk bij elke leeftijd in kunt zetten. Gewoon lekker voorlezen, de prenten laten zien en emoties bespreken in de onderbouw en middenbouw. Meest geschikt is het toch wel voor de middenbouw en bovenbouw waar je dit boek in kunt zetten bij onder andere filosofie (gesprekken over je gevoelens, emoties, alleen zijn, je plek in de groep etc.).