top of page

Gepikt- Twitch & Jack op zoek naar de eierdief van M.G. Leonard

'Gepikt - Twitch & Jack op zoek naar de eierdief' is het derde deel in de serie over twee vrienden Twitch en Jack. Een zeer geschikt boek voor kinderen die wel houden van speuren, van de natuur, van vogels en van avonturen. Net als in het eerste boek 'Twitch en de vlucht van de ijsvogel' en het tweede boek 'Gespot- Jack & Twitch en de jacht op de lammergier', bevat dit derde avontuur weer veel informatie over diverse vogels die op een natuurlijke manier verweven is in het verhaal. Dat maakt deze serie zo sterk: de krachtige beschrijving van de omgeving, de dieren en de natuur in combinatie met de nodige spanning en plottwisten.


In dit derde deel beleven Jack en Twitch met hun vrienden weer een waanzinnig avontuur over een eierdief. Het boek start direct al spannend, want Twitch ontdekt dat er eieren zijn gestolen bij de slechtvalk. Die diefstal is het startpunt van een sterk uitgewerkt speuravontuur naar de dief van de eieren. Uiteindelijk blijken er meer eieren te worden gestolen en samen met de overige Twitchers, de vrienden van Twitch, onder wie zijn beste maatje Jack, proberen ze de dader te ontmaskeren. Je hebt als lezer, net als de Twitchers, al snel het idee dat het wel iemand moet zijn die mee doet aan het Kanaalkampioenschap dat bijna van start gaat, waar mensen aan meedoen van buiten Poeldal. Als er dan ook nog een lepelaarstelletje neerstrijkt in het Avesbos dat van plan lijkt een nest te bouwen, werken de vrienden nog harder om de vogels te beschermen. Met diverse plottwisten, leuke unieke personages, pakkende omschrijvingen van de mooie omgeving en de nodige spanning kan het niet anders dat je zelf als een heuse speurder dit boek induikt en net als de Twitchers een verdachtenlijst hebt. Uiteindelijk krijgt het verhaal een vreemde en spannende wending waardoor je blijft lezen en het avontuur nóg groter wordt.


Dat dit verhaal tot het eind spannend blijft en dat je dus geboeid blijft tot het eind, is wel duidelijk. De spanning is mede te danken aan de vlotte schrijfwijze en de onvoorspelbaarheid. Het houdt je bij het verhaal. Heel fijn daarbij zijn de twee tekeningen van het Avesbos en van Poeldal voor in het boek, waardoor je als je het boek leest een goed idee hebt waar het verhaal zich afspeelt.


Dit is niet alleen een spannend avontuur waarin veel gespeurd wordt en dieven worden gepakt. Je proeft ook de liefde voor vogels en de liefde voor de natuur die M.G. Leonard probeert over te brengen aan de lezers en dat zonder dat het goed moeten zorgen voor de natuur er te bovenop ligt. Dat is niet aan de orde. M.G. Leonard is er goed in geslaagd de liefde voor de natuur onderdeel te laten zijn van het verhaal.


Het is wel aan te bevelen het eerste en het tweede boek eerst te lezen; dat maakt het net iets completer wat betreft informatie die in eerdere delen aan bod is gekomen. Nu heb je heel soms het idee dat je tussen de regels door informatie lijkt te missen. En heel eerlijk.. de drie boeken over Twitch kun je eigenlijk alleen al vanwege de ontzettend spetterende mooie cover van Paddy Donnelly niet laten liggen.


De vertaling van Maria Postema is ijzersterk. Alleen de paar woordgrapjes zijn al zo passend, zoals, ''Kom, we maken een boterham en smeren 'm' zei Ava en iedereen vertrok.' Ook de titels van elk hoofdstuk zijn goed gekozen en goed vertaald. Het maakt het net even iets meer passend bij onze taal.

Schrijver: M.G Leonard

Vertaler: Maria Postema

Jaar: 2024

Genre: fictie

Leeftijd: 9+

Uitgeverij: Lannoo

Comments


Commenting has been turned off.
bottom of page