top of page

Heb jij misschien dinosaurus gezien? van David Barrow


Misschien komt de titel je vaag bekend voor. Dat kan kloppen, want het eerdere veelbekroonde boek van David Barrow heette 'Heb jij misschien Olifant gezien?' Vergelijkbaar dus. 'Heb jij misschien Olifant gezien' is heel fijn prentenboek dat tot de verbeelding spreekt en uitnodigt tot veel gesprekken en bovenal veel leesplezier. Een vervolg in een ander jasje kan soms niet goed uitpakken, maar dit boek 'Heb jij misschien dinosaurus gezien?' is misschien wel nóg beter.


Met weinig tekst en veel illustraties wordt een mooi verhaal verteld. Doordat de illustraties in veelal natuurlijke tinten een ware lust voor het oog zijn en er zo veel verstopt zit (in de niet heel gedetailleerde illustraties), is dit een uitstekend verhaal om tig keer voor te lezen. En eigenlijk is de tekst niet overal even hard nodig. De beelden spreken meestal wel voor zich. Een mooie, passende keuze hierbij is de keuze voor waterverf. Het boek klopt aan alle kanten.


Het grappige aan dit boek is dat dit boek ook voortborduurt op het eerdere boek. In 'Heb jij misschien dinosaurus gezien' gaan het jongetje, de hond en de olifant uit het eerdere boek nu samen op zoek gaan naar dinosaurussen. Nu niet zo zeer in de vorm van samen verstoppertje spelen, maar nu een ware zoektocht. Er zijn twee dingen heel sterk aan deze zoektocht. Allereerst zie je, als je goed kijkt, op elke plaat wel ergens een dinosaurus, maar je moet soms wel echt heel goed kijken, dus opletten geblazen. Daarnaast maak je in de illustraties kennis met Londen. Een van de meest bekende bruggen, de metro en de rode bus komen voorbij. Herkennen jonge kinderen dit?


Heel mooi is het feit dat je als kijker of lezer al snel ziet waar de dinosaurussen zijn (maar je moet wel GOED kijken), maar dat de mensen in het boek die deel zijn van het verhaal niks doorhebben. De overige mensen zijn mensen die druk lijken en geen kleur hebben, terwijl de mensen op de achterkant van het boek juist enorm divers zijn.


Tip voor de voorlezer: houd je van de domme; doe net alsof jij de dino's niet ziet. Leesplezier gegarandeerd!


Meest geschikt voor kinderen vanaf een jaar of 3.Recente blogposts

Alles weergeven
bottom of page