top of page

Het geheim van Meermindusa van Thomas Taylor


Dit is het vijfde en laatste deel van een spannende, mysterieuze en bloedstollende serie over de avonturen die gevonden-voorwerper Herbie Citroen en zijn beste maatje Violet Purperwier beleven in Owee aan Zee. In dit laatste deel komt eigenlijk alles samen uit de eerdere vier delen en wordt het geheim van Owee aan Zee ontrafeld met hier en daar een snufje magie, wat smurrie, wat geweld en uiteraard weer bovennatuurlijke wezens. Eén ding is zeker: lezers die fan zijn van deze serie zullen het jammer vinden dat dit het laatste deel is. En dat dit echt het laatste deel is, wordt wel goed duidelijk.


Mocht je de eerdere vier delen 'Het geheim van de Malamander', 'Het geheim van Gargantis', 'Het geheim van de Schaduwgruw' en 'Het geheim van de Festergrim' niet gelezen hebben dan maakt dat eigenlijk helemaal niet uit want regelmatig word je op een ludieke wijze aangesproken als lezer en even bijgepraat over eventuele informatie voor dit verhaal om alles te begrijpen wat eerder gebeurd is. Dat doet de schrijver bijvoorbeeld door Herbie de lezer aan te spreken met '...die je misschien kent als je al eens in Owee aan Zee bent geweest'. Ook in dit laatste deel voelt het weer alsof Herbie het verhaal alleen aan jou vertelt.


Zodra het verhaal start, word je weer het verhaal ingezogen alsof je zelf rond loopt in Owee aan Zee. Owee aan Zee krijgt bezoek van drie presentatoren van de podcast Anomale Fenomenen. Drie mensen die op een leuke manier verschillend zijn neergezet en aanleiding zijn voor de nieuwe avonturen die Herbie en Violet gaan beleven. Deze drie mensen zijn namelijk er geïnteresseerd in de legende van de malamander, waar je als lezer weer af en toe een beetje een beeld bij krijgt. Erg belangrijk voor de rest van het verhaal. De malamander is een zeer vreemd wezen dat schijnt te leven bij een scheepswrak in zee. Herbie en Violet vinden deze nieuwsgierigheid maar niks. Met de nodige vaart, humor en spanning stapelen de gebeurtenissen zich al snel op en blijkt alles met elkaar te maken te hebben. Sebastiaan Aals, de grootste schurk van Owee aan Zee heeft duistere plannen. De malamander verschijnt, omdat die naarstig op zoek is naar zijn wederhelft: de meermindusa. En uiteindelijk komen Herbie en Violet erachter dat het deze drie mensen niet (alleen) te doen is om de malamander, maar juist om Sebastiaan Aals. Als zij zich dan ook gaan verdiepen in Sebastiaan Aals' verleden, begint een ontzettend spannend avontuur op zee én in de grotten diep onder de grond..


Fijn voor lezers die de serie al kennen, is het feit dat veel personages uit eerdere delen weer present zijn. Zij fleuren het verhaal op of verbinden net weer even wat verhaalelementen op een ingenieuze wijze aan elkaar. Voor sommige lezers zal het soms als iets teveel herhaling voelen vanwege de malamander die veel terugkomt in dit laatste deel, maar toch blijkt het verhaal uiteindelijk een heel andere verrassende wending te krijgen. Wat helpt bij het verhaal, is de manier van schrijven; die is pakkend, beeldend, precies goed beschrijvend. De vertaling van Aleid van Eekelen-Benders is ijzersterk.


Mocht de sterke wijze van schrijven nog niet genoeg zijn, dan nodigen de kleine illustraties aan het begin van elk hoofdstuk wel uit tot het lezen of de fijne plattegrond van Owee aan Zee voorin het boek.




Schrijver: Thomas Taylor

Vertaler: Aleid van Eekelen Benders

Jaar: 2024

Genre: fictie

Leeftijd: 10+

Uitgeverij: Lannoo

Recente blogposts

Alles weergeven
bottom of page