top of page

Het mysterie van niks en oneindig veel snot van Jan Paul Schutten


Dit is het derde boek in de non-fictietriologie van Jan Paul Schutten en Floor Rieder. Na 'Het raadsel van alles wat leeft' en 'Het wonder van jou' kon een derde deel niet ontbreken. Het zijn drie boeken die los staan van elkaar, maar toch op de een of andere manier samenhangen. 'Het mysterie van niks' is wel een beetje anders qua opzet, want waar de andere boeken steeds ingaan op vragen, gebeurt dat in dit boek maar een enkele keer.


In vijf delen leer je veel informatie over het heelal. Je gaat terug in de tijd, leest van alles over het heelal, zwarte gaten, sterren, natuurkunde, zwaartekracht, tijdreizen, wetenschappers, geniale gekken, absurde experimenten en gaat mee op onderzoek naar wie het heelal heeft gemaakt. Een aantal titels van paragrafen verklapt wel wat over de toon en de gevarieerde informatie: 'Een broodje haar met tandensaus', 'Het bosbessencakeheelal', 'Waarom je nooit van de aarde valt', 'Alles kan lichtgeven', 'Waarom je naar voren vliegt als je auto snel remt', 'Wat zit er om ons heelal heen?', 'Quantumzwaartekracht', en 'Waarom is er ellende op de wereld'.


Alle informatie is goed onderbouwd, toegankelijk geschreven en veel wordt mooi (extra) toegelicht in de vele sprekende tekeningen in veelal blauw, oranje en zwart. Jan Paul Schutten neemt je weer echt mee op reis, op reis de geschiedenis in. Hij waarschuwt de lezers wel voor een piepklein probleempje, want op veel vragen die jij misschien hebt over het heelal, is namelijk geen antwoord. Mooi daarbij is dat Jan Paul Schutten aangeeft dat als je dit boek uit hebt, je een beetje weet hoe de wereld in elkaar zit. Dat de wereld een mysterie is en het universum met name, wordt goed duidelijk. De toon is gezet en daarmee word je het boek ingezogen en kun je niets anders dan het induiken en de tijdreis ondergaan.


Met 523 opmerkelijke wetenswaardigheden (aldus de schrijver), barst dit boek van de feiten en omdat de materie best ingewikkeld is, geeft Jan Paul Schutten een tip: lees sommige stukken gerust nog een of twee keer door.(...) Bovendien hoef je niet alles te begrijpen. Fijn toch? Dat maakt het lezen van dit boek misschien nog wel leuker. De pakkende schrijfstijl helpt enorm om dit boek interessant te maken, want het boek is best dik en ondanks de prachtige illustraties, maar feit is wel dat dit boek veel tekst bevat. Misschien niet direct aanlokkelijk voor veel kinderen. De 'evenstilstamomentjes' zijn een interessante toevoeging.


Goed in te zetten bij thema's als wetenschap, sterrenkunde, de ruimte, geschiedenis, maar ook een fijn boek om af en toe uit voor te lezen.

Schrijver: Jan Paul Schutten

Illustrator: Floor Rieder

Jaar: 2018

Genre: informatief

Leeftijd: 9+

Uitgeverij: Gottmer

Comments


Commenting has been turned off.
bottom of page