top of page

Het niet-zo-lieve-heersbeestje van Mark Haayema & Marieke van Ditshuizen

Dit fantasierijke prentenboek is een ode aan de insecten, waarbij de prachtige illustraties zorgen voor een fantasierijk geheel.


Mark Haayema toont lef met dit prentenboek. Het verhaal is namelijk echt niet zo schattig als de kleuren misschien doen vermoeden. Het verhaal is krachtig en leert kinderen iets essentieels. Namelijk dat insecten waardevol zijn en dat ze erg nuttig zijn. De manier waarop hij dit de kinderen wil leren, is erg origineel en creatief.


Het verhaal start al wel een beestje spannend:

'De meeste sprookjes lopen gelukkig af,

met: 'En ze leefden nog...' en zo.

Dit sprookje niet.

Misschien wel 'gelukkig',

maar het is niet zeker of iedereen

nog leeft op het eind.'


De toon is direct gezet, dat is duidelijk. De schrijver vraagt je vervolgens snel op de volgende bladzijde te kijken, waar je kennis maakt met Mo. En Mo past bij deze tijd, want ze is geboren als jongen, maar ze wordt door iedereen meisje genoemd. Mo houdt van insecten en vooral van lieveheersbeestjes. In de vorm van een spreekbeurt, leer je het een en ander over lieveheersbeestjes en vooral dat lieveheersbeestjes gruwelijk zijn. Dus kunnen we hem beter heersbeestje noemen en omdat heersen moeilijk gaat als je klein bent, bedenkt Mo een meesterlijk plan: zijn heersbeestje Thor moet groeien. Dat plan wordt groter en groter, waarbij de insecten in dit boek de hoofdrol krijgen zodat er juist minder ouders zijn en meer insecten. Als dat maar goed afloopt...


De prachtige illustraties van Marieke van Ditshuizen vullen het verhaal aan. Ze vullen niet alleen de gaten in het verhaal, ze maken door de vrolijke kleuren het verhaal juist lieflijk en aantrekkelijk. En dat terwijl het verhaal zelf best een beetje hard is. Juist door dat samenspel is de toon van dit prentenboek precies goed. De wijze waarop Mark Haayema de lezer (of luisteraar) bij het verhaal betrekt is prettig, doordat hij verhalend vertelt. Meerdere keren staat er tekst in als 'Sla de bladzijde maar om als je durft.' Op die manier voel je je betrokken bij het verhaal.

Schrijver: Mark Haayema

Illustrator: Marieke van Ditshuizen

Jaar: 2024

Genre: prentenboek

Leeftijd: 5+

Uitgeverij: Volt

Comments


bottom of page