top of page

Het zusje van van Carlie van Tongeren


Als je ontdekt dat een schrijver in dezelfde plaats woont, moet je toch echt iets gelezen hebben van deze schrijver. Je vraagt je dan af waarom je dat niet eerder hebt gedaan...


Het zusje van is het eerste boek dat ik lees van Carlie van Tongeren en wat voor één. Het verhaal grijpt je en laat je niet meer los, meteen vanaf de eerste bladzijde, de tranen sprongen af en toe in de ogen en na het lezen blijf je achter met een brok in de keel. Wat een vaart, wat een diepgang en dat in een relatief kort verhaal (een 'shortie' van Blossom Books: toegankelijk geschreven novelles, speciaal ontwikkeld voor jongeren die moeite hebben met lezen en zich laten ontmoedigen door dikke boeken) met soms wel hele korte hoofdstukken.


Liv is het zusje van een moordenaar, tenminste dat is hoe haar broer Alex wordt weggezet door haar hele omgeving nadat hij een meisje Zoë heeft doodgereden. De manier waarop Liv wordt behandeld op school is kortgezegd wreed, zij is geen moordenaar, maar wordt wel behandeld als een moordenaar. Vriendinnen die geen vriendinnen meer willen zijn, gemene blikken en uitspraken, een beklad kluisje, besmeurde schoenen, uit het toneelstuk van school worden gezet (door een docent) en opgesloten worden op de wc. Kortgezegd hartverscheurend, maar wel zo beschreven dat het realistisch oogt. Alleen beste vriendin Nadia en Nick, de jongen met het groene haar die ze op school ontmoet, zijn er voor haar. Samen met hen en uiteindelijk met hulp van een docent, zet ze stappen. De strijd die Liv voert met haar boosheid, haar verdriet, haar machteloosheid en onwetendheid zijn ontzettend treffend en maken de rode draad in dit verhaal ijzersterk.


Knap om zo'n beladen verhaal met zo veel vaart en diepgang te schrijven. Door thema's als rouw, pesten, vriendschap sluit het goed aan bij de doelgroep. De vaart, de korte hoofdstukken en de setting van dit verhaal zullen de lezer erbij houden..


Recente blogposts

Alles weergeven

Comments


Commenting has been turned off.
bottom of page