top of page

Nadia's dag van Henrieke Herber en Miriam Bouwens

'Nadia's dag' bevat vijftien prachtige voorleesverhalen met zachte dromerige illustraties. Dit boek is de opvolger van het verrassend mooie 'Nadia's nacht'. Het is altijd afwachten hoe een vervolg uitpakt, maar dit vervolg is meer dan geslaagd.


De vijftien voorleesverhalen zijn goed afzonderlijk te lezen en bevatten betoverend mooie illustraties; elk verhaal heeft één paginagrote illustratie en en vaak meerdere kleinere illustraties. Hoewel er af en toe naar een eerder verhaal in de bundel wordt verwezen of naar gebeurtenissen of informatie uit het eerste boek, kun je deze verhalenbundel prima los lezen van de eerste bundel. De verhalen zijn nagenoeg even lang en bevatten allerlei herkenbare gebeurtenissen voor de wat oudere kleuters. Zo gaat het over de spanning die je als kind kunt hebben als je een nieuwe, onbekende juf krijgt of het verzorgen van een schooltuintje met een reuzenpompoen. Of je gooit per ongeluk speelgoed in de tuin van de buren en vindt het spannend het terug te halen. Een ander verhaal gaat over niet meer uit de boom durven klimmen en weer een ander verhaal gaat over een bezoekje aan de dierentuin. Misschien is het leukste verhaal wel het verhaal waarin de kinderen 's avonds naar school mogen waar ze samen één groot verhaal maken door elkaar aan te vullen om die avond vervolgens af te sluiten met een drakenfrietje. Er is goed nagedacht over de belevingswereld van kleuters, maar vooral over de opbouw van de verhalen, de taal en de warmte die de verhalen uitstralen.


Net als in 'Nadia's nacht' spelen het dromen en dus de fantasie van Nadia een belangrijke rol, want in elk verhaal doet Nadia haar ogen dicht doet en gaat iets kleins leven en maakt ze daar de meest bijzondere dingen van; prachtig die fantasie! Ook al is het maar een kort moment, het maakt de werkelijkheid net even mooier en het verhaal net even sterker.


Er komen in deze verhalenbundel diverse thema's naar voren, die mooi met elkaar verweven zijn. Vooral school heeft in dit boek een grote rol, maar denk ook aan thema's als families, het gezin, diversiteit, inclusie, verbeelding, werkelijkheid en dromen.


De zachte illustraties met pasteltinten in vooral herfsttinten passen goed bij de verhalen en vooral bij het dromerige van Nadia. Miriam Bouwens beheerst de kunst van het sterk in beelden uitdrukken van fantasie van jonge kinderen. Vooral doordat de fantasie prachtig gecombineerd is met de werkelijkheid, is elke illustratie een plaatje.

Schrijver: Henrieke Herber

Illustrator: Miriam Bouwens

Jaar: 2024

Genre: verhalen

Leeftijd: 4+

Uitgeverij: Luitingh-Sijthoff

Recente blogposts

Alles weergeven

Comentários


bottom of page