top of page

Palmen op de Noordpool, het grote verhaal van klimaatverandering van Marc ter Horst


Of je nu klein bent of groot, dit boek moet je kennen. Of je er nu uit voorgelezen wordt of dat je het boek gebruikt als leesboek thuis of bij lessen natuur, begrijpend lezen of iets anders, dit boek mag niet ontbreken in de boekenkast. Vooral niet omdat het heel veel feiten bevat en een onderwerp is dat aandacht moet krijgen.


Dat het klimaat verandert, weet (hopelijk) iedereen. Het is alleen een best ingewikkeld onderwerp. Daarom is het fijn dat Marc ter Horst een zeer goed te begrijpen informatief boek heeft gemaakt over klimaatverandering. Alle kanten worden belicht en dat alles in een aantrekkelijk vormgegeven boek, voorzien van aantrekkelijke, speelse illustraties van Wendy Panders.


Het boek bestaat uit 10 hoofdstukken met onderwerpen als onderzoek naar klimaatverandering, gevolgen van klimaatverandering, oorzaken van klimaatverandering, maatregelen tegen klimaatverandering, het gezeur over klimaatverandering en meer. Al deze hoofdstukken bestaan weer uit diverse onderwerpen. Die onderwerpen worden op twee bladzijden helder uitgewerkt. Het laatste stuk 'Het heeft toch geen zin', spreekt aan. Hier geeft Marc ter Horst aan dat ook hij soms een soort klimaatontkenner is en dat we dat allemaal wel eens zijn én dat je je niet schuldig moet gaan voelen als je een keer een lampje te laat branden; dat werkt juist demotiverend. Fijn die eerlijkheid. De boodschap is duidelijk: alle beetjes helpen! Extra leuk is de klimaatbingo achterin het boek, waardoor kinderen zich hopelijk wat bewuster worden van wat ze zelf doen of juist kunnen doen. Achterin vind je nog een register, wat helpend kan zijn voor als je iets specifieks over dit onderwerp zoekt.


Dat dit boek barst van de informatie is duidelijk. Voor sommige kinderen is het misschien te veel informatie, maar aan de andere kant staat er voor iedereen wel iets in dat interessant is. Op elke bladzijde vind je diverse illustraties die de tekst goed aanvullen of duidelijker maken.

Recente blogposts

Alles weergeven

Kommentit


Kommentointi on poistettu käytöstä.
bottom of page