top of page

Pas op voor de fluistervaar van Mirjam Mous


Als Daniëlle alleen thuis is en er wordt aangebeld, denkt ze dat het haar opa is, die komt oppassen. Ze doet open en daar staat een vreemde meneer die zich aardig, maar dwingend naar binnen weet te werken. Deze meneer heet meneer Stoffels. Hij werkt in het geheime instituut voor bijzondere dieren en is op zoek naar een veilige plek voor zijn fluistervaar: die plek heeft hij gevonden bij Daniëlle. De minister van volksgezondheid wil de zeldzame vogel laten inslapen dus moet de vogel goed verstopt worden. Als Daan even helemaal alleen (meneer Stoffels is ineens verdwenen) op de bedreigde fluistervaar mag letten, voelt ze zich erg trots. Ze ziet het briefje met de instructies liggen in de kooi en bij het pakken van dat briefje, ontsnapt de vogel. Een regelrechte ramp! Nu loopt iedereen die te dicht in zijn buurt komt gevaar door het gefluister van deze vogel. Daan gaat samen met opa, gewapend met onder andere een net en oorverwarmers, op jacht naar de fluistervaar. Daan en opa zetten alles op alles om deze vreemde vogel te redden. Ze zien de gekste dingen; mensen gedragen zich heel vreemd, zo vreemd dat veel mensen worden opgenomen in het ziekenhuis. Zal de vogel gepakt worden en zal daarmee de rust terugkeren?

Al vrij snel in het boek kom je erachter dat er best wat vergelijkingen met het coronavirus worden gemaakt: er is een exotische vreemde vogel ontsnapt van een Chinese markt, deze vogel kan iedereen ziek maken, iedereen moet 1.5e meter afstand bewaren tot de vogel, de ziekenhuizen stromen vol, er is een persconferentie met de heer Rutjes en minister Jonkers en het gaat over het leren omgaan met een vreemd verschijnsel dat altijd zal blijven.


Een origineel, humoristisch boek. Een heerlijk niet al te ingewikkeld boek dat vlot en makkelijk te lezen is. Ondanks dat veel gebeurtenissen redelijk voorspelbaar zijn, krijgt het verhaal toch nog een erg hele leuke verrassende wending. De grappige en mooie illustraties van Marja Meijer vergroten het plezier.


Op de site van De leukste kinderboeken vind je bij dit boek nog een mooie lesbrief!

Recente blogposts

Alles weergeven

Kommentarer


Kommentarsfunktionen har stängts av.
bottom of page