top of page

Roversjong van Jef Aerts en Martijn van der Linden


Een sprookjesachtig warm en een tikkeltje humoristisch verhaal over een vossenjong en een moederkip.


In nog geen 60 bladzijden wordt in dit boek van klein formaat een groot verhaal verteld met steeds kleine tijdsprongen en kleine gebeurtenissen die samen het verhaal vormen. Jef Aerts geeft een originele draai aan het verhaal door vrijwel direct al de voor het ook onmogelijke band tussen het eenzame vossenjong Vonk en de zorgzame moederkip Vera te scheppen. De liefde die Vera voor Vonk voelt is onbeschrijflijk. Het laat goed zien wat echte moedergevoelens zijn. De lieflijke en haast fotografische illustraties van Martijn van der Linden helpen daarbij, want het vossenjong ziet er toch wel heel vertederend uit. Daar zou iedereen toch verliefd op worden? De reacties op deze vreemde actie van kip Vera laten zich raden, want de andere kippen vinden het wel heel raar dat een van hen een vossenjong als eigen kind opvoedt, naast de kuikens die ze net heeft uitgebroed. Een vos eet toch kippen? Hoewel Vonk, want zo noemt kip Vera, haar vossenjong, zich gedraagt als kip of haan en totaal niet geïnteresseerd is in de kip als voedsel, zien de andere kippen nog steeds overal gevaar in. Dat zorgt voor onrust en woede op de boerderij en daarom neemt Vera een moeilijke beslissing. Ze gaat met Vonk op reis en die reis loopt niet helemaal zoals ze verwacht...


Jef Aerts heeft een aantrekkelijke schrijfstijl, haast melodisch en vol rijke taal met af en toe een kleine knipoog naar een welbekend sprookje. Hij heeft een heerlijk nieuw sprookjesachtig verhaal gemaakt dat goed te lezen is door kinderen vanaf een jaar of 7. De illustraties zijn daarentegen totaal niet sprookjesachtig; die hebben iets realistisch, iets zachts; het lijken soms net foto's. Een mooie variatie.


Doordat er behoorlijk veel illustraties in het boek staan en het één aaneen lopend verhaal is, is dit een goed voorleesverhaal voor jonge kinderen die al wat langer aandachtig kunnen luisteren. Bovendien is dit qua taalgebruik ook een zeer goed zelf te lezen verhaal voor sterkere lezers vanaf een jaar of 7.

Schrijver: Jef Aerts

Illustrator: Martijn van der Linden

Jaar: 2024

Genre: fictie/ voorleesverhaal

Leeftijd: 7+

Uitgeverij: Querido

Recente blogposts

Alles weergeven

Comments


Commenting has been turned off.
bottom of page