top of page

Stem op de okapi van Edward van de Vendel en Martijn van der Linden


In dit boek leer je werkelijk alles over de okapi. Het boek is opgebouwd uit negen delen. In deel 1 wordt de okapi vrij uitgebreid voorgesteld, van zijn ogen en wangen tot zijn benen en billen. Deel 2 bevat ontzettend veel kleurrijke afbeeldingen van diverse okapi's in allerlei kleuren en stijlen. In deel 3 kom je alles te weten over hoe de okapi honderd jaar geleden werd ontdekt en hoe hij in de dierentuin terecht kwam. Dat er een beroep bestaat waarbij iemand alle okapi's in dierentuinen in Europa beheert, leer je in deel 4; je maakt kennis met deze stamboekhouder, Sander Hofman. Deel 5 gaat over de geboorte van een okapi-baby. In deel 6 lees je allerlei liedjes over de okapi. In deel 7 lees je een verslag van de auteurs die twee jaar lang een okapi-verzorger in Blijdorp volgden. Deel 8 laat je prachtige, heel diverse okapi-schilderijen zien van verschillende kunstenaars. In het laatste deel sommen de auteurs allerlei redenen op waarom de okapi je lievelingsdier moet worden.


Maar eigenlijk doe ik Edward van de Vendel en Martijn van der Linden te kort door het zo feitelijk te beschrijven, want de kracht van dit boek zit in het samenspel tussen beeld en tekst. Dat is sterk, creatief en origineel. Het boek zit boordevol informatie, maar door de kunstzinnige en creatieve uitwerking, voelt het niet als zomaar een informatief kinderboek. Een klein kunstwerk van groot formaat waarin heel veel stijlen verwerkt zitten. Niet alleen verschillende tekenstijlen, maar juist ook veel diverse schrijfstijlen. De eenvoudige teksten vol rijke taal, maken het extra aantrekkelijk voor kinderen.


Dit boek valt dan ook op vanwege de prachtige vormgeving en de poëtische stijl en zal vele kinderen aanspreken. Een heel divers boek vol verhalen, informatie en gedichten over de okapi.

In 2016 heeft dit boek niet voor niet de Woutertje Pieterse Prijs gewonnen. 'Een prijs voor het beste oorspronkelijk Nederlandstalige kinder- of jeugdboek. De jury bekroont sinds 1988 kinderboeken die uitzonderlijk zijn voor wat betreft taal, genre, thema, illustratie, vorm en/of vormgeving. Het doel van de prijs is het bevorderen van de kwaliteit van het Nederlandstalig kinder- en jeugdboek.'Kommentare


Die Kommentarfunktion wurde abgeschaltet.
bottom of page