top of page

Vuurtorenbeer van Mathilde Stein en Piet Grobler

In 'Vuurtorenbeer' beleef je allerlei avonturen met Vuurtorenbeer en Avonturenbeer die op een originele wijze zijn uitgewerkt wat betreft taal en vorm. Een geestig en een mooi verhaal.


Vuurtorenbeer woont op een eiland met uiteraard een vuurtoren. Hij zorgt ervoor dat de lamp in de vuurtoren op de juiste momenten aan en uit gaat. Een leuke bijkomstigheid waar hij enorm naar uitkijkt is de post. Hij krijgt één keer in de zoveel tijd leuke kranten met allemaal verhalen over Avonturenbeer erin. Haast vertederend hoe hij daarvan geniet. Maar dan ontmoet hij Avonturenbeer zelf op een wel heel bijzondere wijze en wat blijkt: deze Avontuurbeer is niet zo avontuurlijk en dapper als het lijkt.


Het boek valt op vanwege de ijzersterke taal en de vorm waarin deze tekst weergegeven is. In 40 zeer korte hoofdstukken, de ene nog kleiner dan de andere en allemaal in een soort versjesvorm (zonder rijm), beleef je dit verhaal. Daarbij zijn de vele haast cartooneske tekeningen van Piet Grobler een welkome aanvulling. De illustraties zijn grappig en vergroten gedachten of emoties van beide beren op een vaak komische wijze. Ze maken het boek tot een fijn leesbaar boek.


Dit is een goed boek voor wat verder gevorderde beginnende lezers. De zinnen zijn relatief kort en in kleine blokjes soms korte stukjes tekst beleef je een heel avontuur. Er komen veel woorden in voor die niet allemaal even makkelijk zijn, zowel moeilijke bestaande woorden als grappige bedachte woorden die het verhaal net even meer humor geven die grappig zijn en fonetisch goed te lezen zijn.


'Vuurtorenbeer' is het meest geschikt voor kinderen in groep 4 die al best goed kunnen lezen en wel van een uitdagend verhaal wat betreft taal kunnen gebruiken.

Schrijver: Mathilde Stein

Illustrator: Piet Grobler

Jaar: 2023

Genre: fictie

Leeftijd: 7+

Uitgeverij: Lemniscaat

Recente blogposts

Alles weergeven

Comments


Commenting has been turned off.
bottom of page