top of page

Daaf Duif van Swapna Haddow


'Daaf Duif' is een grappig verhaal met veel vaart dat bij bijna elke lezer zal zorgen voor een glimlach. Door de afwisseling tussen tekst, de vele illustraties en de tekstwolkjes zit dit boek een beetje tussen een graphic novel en een gewoon leesboek in.


Het boek begint met een soort leesaanwijzing, waarmee de toon meteen al is gezet. Toch is het even inkomen, want je valt met je neus in de boter, maar als je dan de bladzijde omslaat, zie je twee duiven die je al direct op een grappige manier verder meenemen in het verhaal. Dat is speels gedaan aan de hand van tekstwolkjes. De twee duiven, Daaf Duif, de held, en Dribbel, die het verhaal opschrijft, vertellen je het verhaal van hoe ze Rotkat hebben verslagen. De wijze waarop ze dat doen, is hilarisch. De duiven gaan vaak tegen elkaar in en de gebeurtenissen volgen elkaar rap op. Je moet je dus eigenlijk voorstellen dat Dribbel de hele tekst heeft geschreven in dit boek en dat Daaf het vaak niet eens is met de inhoud. Zo verandert hij de hoofdstuktitels in de gekste titels en wordt het verhaal vaak even bijgeschaafd om Daaf net even stoerder te doen overkomen.


De duiven maken een gek avontuur mee dat begint in een park. Daaf Duif raakt geblesseerd door een aanval van Rotkat en een Damesmens neemt ze mee naar huis waar het Damesmens Daaf vervolgens verzorgt. Daaf en Dribbel moeten dan wel in de schuur blijven, want in huis woont Rotkat. En zo smeden beide duiven plannen om de rollen om te draaien: zij willen in huis wonen en de kat moet weg. Die plannen zijn grappig, onwerkelijk en heldhaftig. Het gaat alle kanten op, maar het wordt niet té gek allemaal en dat maakt dat je blijft lezen. Het verhaal eindigt wel wat abrupt. De opbouw daarnaartoe is net iets te snel, waardoor het kan aanvoelen dat je nog iets hebt gemist in het verhaal. Gelukkig komt er een deel 2.


Vooral geschikt voor kinderen vanaf een jaar of 7 die al wat beter kunnen lezen. De taal is namelijk niet heel eenvoudig; er komen best wat langere woorden in voor, maar door de speelsheid in de vormgeving en de korte zinnen, zal dit boek lezen voor veel kinderen in groep 4 (en 5 ook nog), plezier geven.

Schrijver: Swapna Haddow

Illustrator: Sheena Dempsey

Vertaler: De Taalschover/ Het RedactiePakhuis

Jaar: 2024

Genre: fictie

Leeftijd: 7+

Uitgeverij: Fontaine

Comments


bottom of page