top of page

Een eiland vol dieren van Monique van der Zanden & Sophie Pluim


Dit is een boek in de serie 'Verhalenrijk'. Een leeslijn van uitgeverij Christofoor met kinderboeken voor kinderen vanaf 6 jaar. De uitgeverij heeft deze boeken uitgebracht met als doel dat kinderen zich kunnen ontwikkelen tot zelfstandige en enthousiaste lezers. De nadruk bij deze boeken ligt op plezier in lezen en liefde voor de natuur. Ideaal om standaard in de klas te hebben staan of thuis te hebben als je een beginnende lezer in huis hebt.


Dat de natuur een grote rol speelt in 'Een eiland vol dieren', is goed merkbaar. In dit lieve en avontuurlijke verhaal komt er een overstroming bij de opa van Armin. Armin logeert daar en vindt het wel een beetje spannend, maar opa bereidt zich goed voor. Ze kopen genoeg eten en opa's huis staat op een terp. Als alles rondom opa's terp overstroomt, wordt opa's terp een eiland. Veel dieren zoeken daar hun toevlucht. Wat vooral mooi beschreven is, is de boottocht van opa en Armin die zij na de overstroming maken door het bos. De mooie, zachte illustraties van Sophie Pluim helpen hierbij om de sfeer van het verhaal goed te voelen. Het water zal wel weer zakken, maar dan bezeert opa zich behoorlijk en moet Armin hulp gaan halen. De afloop van het verhaal is niet geheel voorspelbaar, deels natuurlijk wel (alles komt goed), maar deels ook niet (de manier waarop het goed komt, is origineel bedacht en vloeit logisch voort uit het verhaal).


Dit boek bevat een rijk verhaal dat lezers zal boeien. Vooral als lezers erachter komen dat dit boek gebaseerd is op de eigen ervaringen van Monique van der Zanden. In juli 2021 kwam namelijk het gebied rond haar eigen huis tijdens de overstromingen in Limburg onder water te staan. Nieuwe woorden die moeilijk gevonden kunnen worden, worden op een goede manier uitgelegd door tekst en beeld. Veel kinderen zullen direct geïnteresseerd zijn in het hele verhaal en het meteen willen uitlezen. De verhalen van opa die hij aan Armin vertelt, zijn mooie vergelijkingen met het verhaal zelf. Dat zijn waardevolle toevoegingen. Ze zijn daarbij duidelijk gemarkeerd als apart verhaal door het gekleurde vlak waar ze in staan.


Dit boek is geschikt voor lezers vanaf eind groep 3.


Extra leuk: de boeken zijn (tegen gereduceerd tarief) als klassenpakket met lesbrieven en aanvullende informatie te verkrijgen. Meer over Verhalenrijk lees je hier.

Comments


Commenting has been turned off.
bottom of page