top of page

Hoe komt de kerstman door de schoorsteen? van Mac Barnett


Het bekroonde duo Mac Barnett en Jon Klassen heeft al meerdere keren een succesvol prentenboek gemaakt, zoals Vol met wol, Bas en Daan graven een gat en De drie broertjes Bok. Hun boeken vallen op door de eenvoud, de humor en de krachtige, treffende taal waarbij de illustraties de humor versterken, soms vullen ze de tekst aan, soms geven ze net even iets anders weer, waardoor je het verhaal op meerdere manieren kunt interpreteren. Een krachtig samenspel. Zo ook in dit nieuwste boek Hoe komt de kerstman door de schoorsteen?


Hoe komt de kerstman door de schoorsteen is hun nieuwste boek. In dit boek draait het om de vraag die veel kinderen bezig houdt (de titel zegt het al): hoe komt de kerstman toch door de schoorsteen? Hoe komt de kerstman binnen als je geen schoorsteen hebt? Hoe ziet de kerstman in het donker? Hoe kan het dat honden niet blaffen als de kerstman binnenkomt? Allemaal vragen die aan de hand van humoristische en eenvoudige illustraties in donkere en bijpassende kerst- en winterkleuren, worden beantwoord in één goed doorlopend verhaal van startvraag tot conclusie. Die insteek is erg leuk gedaan. Althans, er wordt geprobeerd antwoord te geven, want de antwoorden zijn misschien niet het belangrijkste. Het fijnst is dat de kerstman het gewoon kan én dus cadeautjes kan komen brengen.


Door de vele vragen in het boek worden kinderen uitgenodigd na te denken. Niet alles is even simpel zoals het eruitziet. Dat maken de grappige illustraties wel duidelijk. Let ook goed op de gezichtsuitdrukking van de kerstman. Die spreekt boekdelen. Grote kans dat tijdens het lezen van dit boek nog meer antwoorden vanuit de kinderen op de vragen in het boek komen, want hoe komen bijvoorbeeld alle cadeautjes door de schoorsteen? En welk eten zou de kerstman lekker vinden?


Mac Barnett ken je misschien van andere boeken zoals IJsbeer in de sneeuw en Alle liefde van de hele wereld waarbij hij samenwerkte met een andere illustrator. Ook alleen maakt Jon Klassen sterk uitgewerkte en prachtige prentenboeken.Comments


Commenting has been turned off.
bottom of page