top of page

King en de drakenvlinders van Kacen Callender


'We mogen zijn wie we zijn en houden van wie we houden. Het doet er niet toe wat anderen van je vinden.'


Deze zin uit het boek vat het boek goed samen. Hoofdpersoon King is zwart en homo en dat maakt het leven niet makkelijk. King heeft het moeilijk na het overlijden van zijn broer Khalid. Kahlid is heel plotseling overleden en de impact die dat heeft op het gezin is enorm groot. De twaalfjarige King denkt dat Khalid een drakenvlinder is geworden en loopt elke dag na schooltijd naar huis via de bayou waar het wemelt van de drakenvlinders. Naar dit moment kijkt King elke keer enorm uit, het is voor hem hét contact met zijn overleden broer.


Nog toen Khalid leefde, heeft Kings vriend Sandy uitgesproken dat hij homo is en King denkt dat hij dat ook is. Hier denkt hij heel veel over na tijdens zijn wandelingen naar huis vanuit school. Maar is het echt zo en wat zouden de gevolgen dan zijn? Zouden zijn vrienden hem nog accepteren? En wat gebeurt er als Sandy plotseling verdwijnt?


Dit boek is niet voor niets in Amerika in 2020 bekroond tot jeugdboek van het jaar. Het is een krachtig verhaal over vriendschap, liefde, seksuele identiteit, angst, rouw, racisme, discriminatie, mishandeling, zijn wie je bent en houden van wie je wilt houden. Een boek dat het thema diversiteit en identiteit bespreekbaar maakt.


De strijd in het hoofd van King is sterk uitgewerkt, want anders zijn is al zo moeilijk en dan ook nog dubbel anders zijn, dat doet wat met je. Als Sandy dan ook nog in de problemen komt en verdwijnt, weet King niet meer goed wat goed is om te doen en wat niet. Hoe King hiermee om gaat is ontroerend, krachtig en mooi.


Een sterk realistisch boek met mooi uitgewerkte karakters en een aangrijpende verhaallijn.

Recente blogposts

Alles weergeven
bottom of page