top of page

Maantje schrijft een boek van Sjoerd Kuyper

'In verhalen mag alles. In verhalen durf je alles. In verhalen kan alles wat je kunt bedenken en misschien nog wel meer maar dat kun je niet bedenken'


Na 'Maantje' en 'Maantje en het kerstfeest van de dieren' is er nu een derde boek: 'Maantje schrijft een boek'. Ook weer een ideaal voorleesboek.


Dit keer gaat het verhaal over Maantje en haar rijke fantasie, want dat ze die heefynos direct al te merken op de eerste bladzijde. Maantje verzint hele verhalen met haar poppetjes Amani (ook de echte naam van Maantje), de boze tovenaar Transformer en Wonderboy. Als ze op school een verhaal moet schrijven lukt het haar niet, ze heeft geen inspiratie. Je voelt al aankomen dat ze eigenlijk meer inspiratie heeft dan ze zelf denkt, iets wat meer kinderen ervaren: in het hoofd en met speelgoed genoeg fantasie, maar als het dan opgeschreven moet worden... Uiteindelijk lukt het haar een verhaal te schrijven over al haar avonturen die ze thuis beleeft met haar speelgoed. Die verhalen van het speelgoed en van Maantje zelf lopen soms door elkaar, maar vloeien ook weer mooi in elkaar over, waarbij Sjoerd Kuyper soms hilarische stukjes toe heeft gevoegd, zoals het stukje over Moord in de Batavier. Stel je maar eens voor als je kind in de kabelbaan zit en dat het stoeltje leeg terugkomt... De fantasie van Maantje en dus ook van de schrijver gaat soms de gekste kanten op, waardoor het een onvoorspelbaar sterk verhaal is dat menig kind zal boeien.


Zoals Sjoerd Kuyper ook al schrijft: 'in je hoofd kan nu eenmaal meer dan in het echt'

Het hele verhaal is voorzien van oogstrelende illustraties van Sanne te Loo die perfect passen bij het verhaal en de sfeer in dit verhaal. Soms realistisch en andere keren weer heel fantasierijk.


Door de korte hoofdstukken, de korte zinnen, de rijke taal en de verhalen die passen bij de gedachtegang van jonge kinderen, is dit een voorleesaanrader voor kinderen vanaf een jaar of 6. Voorlezen aan jongere kinderen zou ook zeker kunnen, afhankelijk van het kind.

Schrijver: Sjoerd Kuyper

Illustrator: Sanne te Loo

Jaar: 2023

Genre: fictie

Leeftijd: 6+

Uitgeverij: Hoogland & Van Klaveren

Recente blogposts

Alles weergeven

Comentarios


Los comentarios se han desactivado.
bottom of page