top of page

Rinus van Ingrid en Dieter Schubert


Grote kans dat je al wel eens een prentenboek van Ingrid en Dieter Schubert in handen hebt gehad, hebt voorgelezen of kent van horen zeggen. Wellicht ken je het tekstloze prentenboek Monkie (Gouden Penseel in 1987) of het prentenboek Woeste Willem (prentenboek van het jaar in 2022). Hun nieuwste boek 'Rinus' (2023) is verkozen tot prentenboek van het jaar. Tijdens de Nationale Voorleesdagen van 22 januari tot en met 1 februari is Rinus voor € 5,75 verkrijgbaar in een unieke mini-editie.


Na het lezen van 'Rinus' begrijp je goed waarom dit boek zo fijn voorleest. Het boek bevat namelijk een lief, hartverwarmend, wild en stoer verhaal dat voorzien is van gedetailleerde en aantrekkelijke illustraties waarbij vooral de details het bekijken waard zijn. Zo zie je op de schutbladen al een kleine neushoorn met een regenboogtas en als je verder bladert, ontdek je dat opa neushoorn een geweldige bril en bijzondere stok heeft, dat Rinus een pleister heeft, dat een tijger opa's rug balsemt met tijgerbalsem en zie je dat de uitdrukking op de gezichten van alle dieren perfect is uitgewerkt. Die dieren lijken soms bijna levensecht. Maar ook de zachte achtergrondkleuren en de overzichtelijkheid springen in het oog. Daar waar het verhaal spannender wordt, veranderen de kleuren heel voorzichtig. En dat samenspel tussen tekst en beeld, is prachtig.


Het verhaal gaat over Rinus en zijn opa. Zijn opa was vroeger heel sterk, wat mooi afgebeeld is op de achtergrond van de eerste bladzijden. Nu is opa oud en doof. Nog net niet oud genoeg om op zijn kleinzoon te passen, maar samen spelen zit er niet meer in. Voor sommige kinderen zal dat herkenbaar zijn, maar verschil zal er zijn tussen opa's. Deze opa neushoorn valt in slaap nadat hij door meerdere dieren is behandeld (massage, voetenbad etc.) en dat is het teken dat Rinus lekker wild kan gaan doen en andere dieren achterna kan zitten, wat ze niet zo heel geweldig lijken te vinden. Rinus is niet alleen wild, ook sterk. Je voelt het al aankomen. Dat wilde, stoere gedrag van Rinus gaat vast voor problemen zorgen. Hij valt en wordt meegesleurd door de rivier en belandt in een kloof waar hij niet meer uit kan. Heel mooi is hoe de dieren hem proberen te redden, maar dat gaat niet goed. En dan wordt opa wakker. Hij ontdekt dat Rinus er niet meer is. Wat er dan gebeurt moet je zelf gaan ontdekken, maar één ding is zeker: het is heel krachtig uitgewerkt.


Ideaal om voor te lezen als je de band tussen opa's (of oma's) en kleinkind wilt bespreken of als je aan de slag wilt met samenwerken, dapper zijn of stoer doen. Hoe is de band met jouw opa? Hoe wild is jouw opa? Is stoer doen wel altijd zo slim? Hoe help jij een ander als je in de problemen komt?

Auteurs: Ingrid en Dieter Schubert

Jaar: 2023

Genre: prentenboek

Leeftijd: 4+

Uitgeverij: Hoogland & Van Klaveren留言


bottom of page