top of page

Voor Yasmin van Esther Walraven


Een krachtig, sterk, verrassend en aangrijpend verhaal over (omgaan met) verlies, vriendschap, schuld en familie voor kinderen vanaf een jaar of 13. Dit boek is een van de eerste boeken in YA|XS reeks van uitgeverij Best of YA. Deze serie boeken bevat korte verhalen met een groot verhaal. En dat dit een groot verhaal is, een verhaal met impact, is wel duidelijk.


Myrthe heeft sinds een aantal jaren een nieuwe beste vriendin, Yasmin. Ze hebben het heel fijn samen en doen veel samen. Aan alles merk je dat Myrthe dol is op Yasmin. Ze adoreert haar nog net niet. Ze mist Yasmin tijdens de wintersportvakantie. Direct na de vakantie spreken ze af en vlak daarna wordt Yasmin ziek Als Yasmin plotseling komt te overlijden door corona staat Myrthes wereld op haar kop. Wat volgt is een rouwproces en een schuldgevoel van Myrthe dat onder je huid kruipt. Want heeft zij Yasmin ziek gemaakt? En wat is de zin van het leven nog als je beste vriendin er niet meer is, door jou? Je wilt Myrthe troosten, want haar verdriet is te voelen door de bladzijden heen. De manier waarop het verdriet is beschreven, zal voor kinderen die iets vergelijkbaars mee hebben gemaakt, herkenbaar zijn. Het ongeloof, de pijn en het feit dat het niet meer wordt zoals het was, laat Esther Walraven goed zien. De afstand die er was tijdens de lockdowns en het begin van corona tussen elkaar, de fysieke afstand, het gemis en de impact die corona heeft en heeft gehad, is herkenbaar en goed in beeld gebracht. Dat realistische maakt dat dit een boek is, dat veel jongeren zal boeien.


Direct vanaf de eerste bladzijde zit je in het verhaal. Door de korte zinnen, korte hoofdstukken en vlotte schrijfstijl, laat het verhaal je niet meer los. Het hele boek is één grote brief van Myrthe aan Yasmin. Dat is best knap, om én een verhaal te beschrijven en een brief te laten schrijven in één verhaal. Esther Walraven weet een snaar te raken met een mooi intens verhaal over verlies en vriendschap. Grote kans dat je tijdens het lezen van dit boek meerdere keren moet slikken of dat je een traantje laat. Dit verhaal raakt.

Recente blogposts

Alles weergeven

Comments


Commenting has been turned off.
bottom of page