top of page

De boom die een wereld was van Yorick Goldewijk


'De boom was zo oud als de wereld en zat vol knobbels en kloven'


Dat is de eerste zin in dit magistrale ingenieus en fantastisch opgebouwde boek. Het boek bevat 18 prachtige verhalen, die op de een of andere manier met elkaar samenhangen waarbij de boom steeds als uitgangspunt dient. Yorick Goldewijk heeft op een prachtige manier de verhalen met elkaar vervlochten waardoor het hele boek één verhaal is, terwijl het zeker niet zo voelt. De prachtig, dromerige illustraties van Jeska Verstegen maken het geheel compleet op een miraculeuze wijze; zij heeft zichzelf overtroffen met tekeningen bij elk verhaal, waarbij ze de sfeer van het verhaal ontzettend goed weer weet te geven.


Je leest achttien (heel) korte en wat langere verhalen waarbij je in het eerste verhaal de boom ontmoet en vervolgens in zestien verhalen, verschillende dieren leert kennen die in, om, op of bij deze boom leven. Zo maak je kennis met de luiaard, de snoek, de houtmier, de maanvlinderrups, de eendagsvlieg, de bruine beer en veel meer bijzondere maar ook soms doodgewone dieren. Elk nieuw verhaal geeft je nieuwe inzichten, maar zorgt er ook voor dat puzzelstukjes verbonden worden; hoe verder je komt in het boek, hoe meer je begrijpt hoe de dieren samen één verhaal vormen In het een na laatste verhaal komen op een bijzondere wijze de dieren uiteindelijk samen. Als je denkt dat het boek dan uit is, kom je bedrogen uit, want het boek sluit af met een heel bijzonder wezen.


Je zou Yorick Goldewijk kunnen kennen van 'Films die nergens draaien', een prijswinnend boek en van 'Duizend & ik'. Twee heel diverse, maar orginele boeken, waarin het surrealistische op de een of andere manier een belangrijke rol speelt. 'De boom die een wereld was' is weer heel anders. Het interessante aan dit boek is dat het een zeer originele insteek heeft, net als de andere twee boeken, maar wel op een geheel andere wijze doordat er in dit boek uitgegaan wordt van een boom waaromheen allerlei kleine dierenverhalen spelen.


Mocht je ooit iets van Toon Tellegen hebben gelezen dan zou je misschien het gevoel kunnen hebben dat het er heel klein beetje op lijkt, wat vooral komt door de combinatie dierenverhalen én de licht filosofische insteek. Toch is het daar ook niet mee te vergelijken, doordat alle dieren en dus alle verhalen die in het boek voorkomen zo ontzettend ingenieus in elkaar verweven zijn.


Het zou niet vreemd zijn als dit boek een prijswinnend boek gaat worden vanwege de sterke samenhang tussen de verhalen, de bijzonder aantrekkelijke schrijfstijl die kinderen zeker zal aanspreken, het dromerige, het beeldende en de beeldschone illustraties. Het klinkt wellicht té ingenieus, maar de taal is zo pakkend, de zinnen zo helder, de woorden zo krachtig, dat elk verhaal op zich al heerlijk is om te lezen.


Zonder de magistrale, dromerige illustraties van Jeska Verstegen zou dit al een topboek zijn, maar door de illustraties van Jeska Verstegen zijn de verhalen nog mooier en zie je ze nog meer voor je; ze nemen je helemaal mee het verhaal in. Alleen de cover maakt al nieuwsgierig, want als je goed kijkt zie je heel wat paar ogen die vanachter bladeren of de boom je aan lijken te kijken.


Ideaal voorleesboek voor kinderen vanaf een jaar of 7, maar ook heel goed zelf te lezen door wat oudere kinderen.





Schrijver: Yorick Goldewijk

Illustrator: Jeska Verstegen

Jaar: 2024

Genre: verhalenbundel

Leeftijd: 7+

Uitgeverij: Ploegsma

Recente blogposts

Alles weergeven
bottom of page