top of page

Een geschiedenis van de wereld in 25 steden van Tracey Turner en Andrew Donkin


In dit informatieve boek worden 25 steden uit de wereld besproken. Op een zeer aantrekkelijke wijze met veel speelse illustraties van Libby VanderPloeg en veelal kleine stukje tekst leer je veel over de verschillende steden die er zijn in de wereld.


Allereerst lees je wat algemene informatie met een soort plattegrond over de belangrijkste gebouwen of bijzonderheden uit die stad in een bepaalde tijd. Je start in de stad Jericho circa 8500 voor Christus en eindigt bij steden van morgen, wat qua tijdsbestek een logische opbouw heeft. Een aantal andere steden: Amsterdam, Rome, Bangkok, Tokyo, Peking, Venetië, Delhi en Parijs. Het is wel de vraag waarom er gekozen is voor deze steden rond bepaalde tijd. Niet voor elke stad is de keuze te begrijpen (en verantwoording over keuzes valt niet expliciet te lezen). Je krijgt dus rond een bepaalde tijd informatie en niet per se informatie over de stad nu. Dat stukje in het nu kun je lezen bij helemaal achterin bij steden van vandaag en steden van morgen. Ook is het niet zo dat je vanaf het ontstaan van een bepaalde stad iets leest over die stad. Op de bladzijde daarna lees je over het leven in die stad.


De plattegronden in het boek zijn ontzettend mooi weer gegeven met veel namen in grotere letters en kleine illustraties van bepaalde eigenschappen of bijzondere gebouwen (of personen) in de stad. Met veel kleur wordt er een heel helder overzicht geschetst van de stad, waarbij vooral het hoofdstuk 'het leven in...' brengt wat extra informatie. Je krijgt een goed beeld van hoe het dagelijks leven van mensen eruitzag in al die verschillende plaatsen en al die verschillende tijden.


Dat de 25 steden in dit boek samen de geschiedenis van het menselijk leven vertellen, is duidelijk. Van Jericho zo'n beetje een van de eerste steden die er toen bestond, heel lang geleden, tot de laatste stad Tokyo waar nu het grootste aantal mensen woont op aarde (meer dan 38 miljoen).

De knaloranje voorkant valt meteen al heel erg op en daarbij zie je in de letters van de titel allemaal kenmerken van diverse steden terugkomen. Extra leuk zijn het leeslint en de cijfers in de kantlijn of onderaan de bladzijde bij elke stad. Het is wel even de vraag waarom sommige cijfers gekanteld staan. Zo lees je bij Amsterdam het aantal bruggen in Amsterdam (1700), het aantal eilanden (90), het aantal inwoners van Amsterdam rond 1670 (193.000) en het aantal inwoners van Amsterdam nu (860.000).


Vooral een handig boek om in te zetten tijdens bijvoorbeeld geschiedenis of aardrijkskunde of als gewoon lekker boek om te onderzoeken hoe steden vroeger waren en hoe steden nu zijn. Je leert onder andere goed hoe steden waren ingericht, wat er gebeurde in steden en hoe men leefde in steden. Er komt ook best wel veel diversiteit in voor, naast bijvoorbeeld tradities en eigenschappen van steden.


Meest geschikt voor kinderen vanaf een jaar of 9.



Recente blogposts

Alles weergeven
bottom of page