top of page

Ugly Girls van Lisa Bjärbo, Johanna Lindbäck & Sara Ohlsson


In tijden van bangalijsten, Instagramverslavingen en de discussie over telefoongebruik op middelbare scholen, is een boek als Ugly Girls geen overbodige luxe. Sterker nog, een boek als dit zal jonge meiden kunnen sterken, omdat je vanuit verschillende perspectieven leest wat het voor schut gezet worden op Instagram met je kan doen. 'Ugly Girls' is daarom vooral voor meiden vanaf een jaar of 13 een zeer aan te bevelen boek. Een aangrijpend, verrassend, stoer en een toegankelijk boek over een belangrijk onderwerp.


'Ugly Girls' is het eerste deel van een bestseller-trilogie en gaat over drie veertienjarige meiden Tilde, Jasmine en Eleni, die samen in de vierde klas zitten. Je leest het boek steeds afgewisseld vanuit een van deze perspectieven. Drie heel verschillende meiden: Eleni, de 'teruggetrokken professor', Tilde de 'expressieve flapuit' en Jasmine de 'mooie populaire'. Juist doordat dat deze meiden zo verschillend zijn en de situatie steeds vanuit diverse invalshoeken bekeken wordt, blijf je lezen en krijg je goed zicht op het geheel. Het verhaal past bij deze tijd.


Op een Instagramaccount 'Ugly Girls' worden allerlei lelijke of niet charmante foto's geplaatst van meiden die op dezelfde school zitten. Onder andere van Tilde en Jasmine. Dat het te kijk staan voor steeds meer volgers, iets met deze meiden doet, wordt goed duidelijk. En dat dat ook verschillende reacties kunnen zijn die passen bij de persoon wordt ook zichtbaar. Sterk dat dit zo is uitgewerkt. Niet geheel verrassend is dat de drie meiden vanuit wie je het boek leest uiteindelijk samen gaan werken om de boosdoener achter het Instagramaccount te achterhalen, maar in het verhaal zelf had dit wellicht wel iets meer diepgang kunnen hebben. Omdat de relatief korte hoofdstukken afwisselend vanuit een van de drie is geschreven ligt een samenwerking voor de hand, maar zulke diverse types zullen misschien niet in het dagelijks leven de krachten bundelen. Hoewel het feit dat dat kán, is wel een mooi gegeven. Na verloop van tijd gaan meer meiden op school zich verzetten en verzinnen ze samen in een WhatsAppgroep allerlei plannen om de dader te ontmaskeren en uiteindelijk hét plan om de dader voor schut te zetten. De gesprekken in die groep worden een aantal keer ook als gesprek weergegeven in enkele hoofdstukken. Die afwisseling is fijn en maakt het nog beter passend bij het onderwerp in dit boek. De opbouw is sterk uitgewerkt, vooral omdat de meiden van elkaars talenten en krachten gebruik maken.





Schrijvers: Lisa Bjärbo, Johanna Lindbäck & Sara Ohlsson

Vertaler: Lammie Post-Oostenbrink

Jaar: 2024

Genre: fictie, young adult

Leeftijd: 13

Uitgeverij:



Recente blogposts

Alles weergeven

Comments


bottom of page