Soms heb je een bepaald gevoel bij een verhaal en dat had ik bij de naam en het verhaal 'Oliver Twist'. Het verhaal van Oliver Twist kende ik, maar het sprak me nooit echt heel erg aan. Helemaal omdat ik 'A Christmas Carol' juist een fantastisch verhaal vond en bang was dat dit verhaal tegen zou vallen. De schrijver van deze verhalen, Charles Dickens, wordt gezien als de grootste romanschrijver uit het Victoriaanse tijdperk. Zijn werk was niet alleen tijdens zijn leven populair, misschien nog wel meer daarna. Onderwerpen die eigenlijk in al zijn boeken wel voorkomen zijn de diverse klassen en armoede. Deze onderwerpen spelen ook een grote rol in 'Oliver Twist'. Tiny Fisscher heeft van het oude verhaal een prachtige bewerking gemaakt: een toegankelijk verhaal dat erom vraagt gelezen of voorgelezen te worden door of voor jong en oud. Ik ben in ieder geval erg blij dat ik het boek gelezen heb, want dit is echt een boek dat ik veel mensen zou aanraden vanwege de sterke, beeldende schrijfwijze waarbij je alles voor je ziet en je als lezer onderdeel wordt van het verhaal. Na het lezen van dit boek sluit je Oliver in je hart, dat kan niet anders...
De inleiding op het verhaal van Tiny Fisscher is verhelderend. Je leest dat het verhaal zich afspeelt in een andere tijd, en wel omstreeks 1830, een tijd waarin het leven er totaal anders uitzag dan nu. Omdat het boek ingaat op armoede legt Tiny Fisscher hier kort, maar krachtig uit hoe het leven er toen uitzag voor de allerarmsten en voor weeskinderen. Heel fijn, want voor kinderen die deze tijd in de geschiedenis nog niet goed kennen, is dit helpend bij het begrijpen van het verhaal.
Het verhaal start met de geboorte van Oliver Twist in het armenhuis. Daarna gaat het verhaal verder bij mevrouw Mann waar Oliver in het weeshuis tot zijn achtste woont. Daar wordt hij op zijn achtste opgehaald door de bode van de gemeente meneer Bumble. Hij moet naar het armenhuis om te werken. Op zijn tiende wordt hij door een begrafenisondernemer opgenomen als leerling, want in het armenhuis zijn ze hem liever kwijt dan rijk. Bij elke stap naar een nieuwe plek komt meneer Bumble op de een of andere manier om de hoek kijken, dat maakt het verhaal op de een of andere manier net even wat luchtiger of grappiger. Oliver hoopt elke keer dat het bij elke stap beter wordt, maar helaas, dat valt tegen. Hij besluit te vluchten naar Londen. Hier wordt hij opgenomen in een dievenbende, de bende van Fagin. Bij toeval komt hij daarna op een veiligere plek terecht waar hij tot zijn recht komt. Helaas, ook dit verblijf blijkt van korte duur, want hij wordt al snel weer te grazen genomen door Fagin. Pas als hij met Sikes, een boevenvriendje van Fagin, een gevaarlijke klus moet opknappen, komt hij in veilige handen terecht. Maar of hij definitief van Fagin en meneer Bumble af is?
De vele personages in het boek maken het een kleurrijk geheel. Het kan met recht een bont gezelschap worden genoemd. Elk personage heeft zijn of haar eigenaardigheid die door het boek sijpelt. Je proeft het karakter al vrij snel, waarbij de afwisseling tussen de mensen die het slecht met Oliver voor hebben en de mensen die het goed met Oliver voor hebben sterk is.
Je leest regelmatig wat er in de tussentijd met de andere personages is gebeurd. Die wisseling maakt het een interessant geheel. Ook de verwijzing in de tekst van Tiny Fisscher hier en daar zijn erg fijn met zinnen als 'maar hoe liep het af met Oliver?' of 'terug naar Oliver.'
Scherp is de opmerking van Tiny Fisscher in het laatste hoofdstuk: 'Ik hoor je nu bijna denken: já hoor, maak dat de kat wijs, alsof dit allemaal niet veel te toevallig is! Je hebt gelijk (...) maar in boeken kan veel, hoor, vooral in zo'n oud verhaal.' En misschien is dit juist waarom dit boek niet zo vaak wordt gelezen, vanwege de vele toevalligheden. Het verhaal hangt namelijk van toevalligheden aan elkaar, die voor sommigen wat té toevallig zijn, maar door de humor en de wisselingen is het een boek dat ondanks de vele toevalligheden juist gelezen moet worden. Het schetst een goed beeld van hoe men vroeger leefde en dat het verschil tussen de rijken en armen enorm groot was. Niet meer te vergelijken met nu...
Alle 35 hoofdstukken zijn voorzien van een grote treffende illustratie van Annette Fienieg, met daaronder de zin uit het verhaal die weergegeven is als illustratie. De overige illustraties in het verhaal zijn over het algemeen wat kleiner en illustreren een ander belangrijk element uit het verhaal. Daar waar het verhaal somber is, zijn de tekeningen wat meer ingetogen dan waar het verhaal wat positiever is. De details in de illustraties geven net even meer beeld bij die tijd.
Voor sommige lezers zal het boek best pittig kunnen zijn, niet alleen vanwege de dikte, maar ook vanwege de woordkeuze. Maar juist doordat het boek zo rijk is, is het niet zo maar een boek; juist een boek waar je in op gaat en waar je wat van leert.
Meest geschikt vanaf 8 jaar.