top of page

Eenbeen van Thijs Goverde

Thijs Goverde heeft met 'Eenbeen' een hoopvol en uniek verhaal gemaakt. Een diepgaand verhaal dat de lezer uitdaagt om na te denken over de toekomst, je identiteit en de wereld. Een verhaal dat raakt en zo fascinerend is dat het je onvermijdelijk blijft meeslepen van begin tot eind. Met een doordachte opbouw van thema's in een wereld die anders is, maar toch hetzelfde voelt, kun je niet anders dan zeggen dat het een ijzersterk boek is. Wat het lezen extra boeiend maakt, is dat het plot regelmatig onverwachte richtingen neemt.


Je leest dit verhaal vanuit de dertienjarige hoofdpersoon Roosmarijn die leeft in het jaar 2136 of 2137. Een wereld waarin je merkt dat veel problemen van nu groter zijn geworden en men toch geheel anders leeft, ook al zie je veel raakvlakken met de huidige tijd. Zo is er oorlog tussen de Federatie van Euraziatische Volksrepublieken en de Europese Unie, een Minderheidswet en een Stikstofwet. In deze wereld leeft Roosmarijn Somers. Ze leeft met haar ouders en broertje op de boerderij. Volgens het systeem van minnen en plussen dat is ontstaan uit de Minderheidswet, leven ze goed. Ze hebben veel minnen doordat ze zelden wat kopen en veel weggeven; hoe meer minnen, hoe beter, want sommige spullen kun je alleen kopen als je veel minnen hebt.


De familie Somers krijgt een invalide soldaat, Memet, onder hun dak wonen, waar ze in eerste instantie heel blij mee zijn. Al snel voel je dat het toch niet zo leuk wordt als verwacht, maar gelukkig is daar Sam, oftewel Eenbeen, de sympathieke soldaat die bij de buren wordt onder gebracht,. Met hem bouwen ze een band op en wel een heel bijzondere. Je merkt aan alles dat de rol van Sam bepalend is voor de rest wat komen gaat, ook al is zijn rol in het boek een redelijk bescheiden rol. De gebeurtenissen stapelen zich langzaam maar zeker op tot het verhaal een bijzondere wending krijgt. Nergens zijn de gebeurtenissen te heftig, te zoetsappig, te voorspelbaar of te saai. Tot het eind van het verhaal, daar gebeuren toch best heftige dingen. Het verhaal houdt je vanzelf in zijn greep, helemaal als er steeds meer bijzonderheden van de hoofdpersonen worden ontrafeld, waardoor emoties, gevoelens en ware identiteiten zichtbaar worden.

De stijl van Thijs Goverde is er een die heel beschrijvend is, maar wel zo dat je bij de kern van het verhaal blijft. Af en toe voelt het verhaal wat traag door de vele gedachten en gevoelens die Roosmarijn heeft, maar alle zijn wel van belang voor het verhaal. Aan het eind van enkele hoofdstukken staan nog krantenartikelen, e-mails of andere (nieuws)berichten die wat achtergrondinformatie geven over zaken die niet direct in het verhaal wordt verteld. Kijk ook vooral naar de schutbladen van Anne Rombouts en de illustraties van de windboer en de gasboer van Jade van der Zalm; die zijn een fijne toevoeging.


Hoewel het boek zich richt op jongeren, is dit eigenlijk een boek dat elke volwassene gelezen zou moeten hebben. Dit boek bevat namelijk veel maatschappelijke issues die vandaag de dag (nog steeds) spelen. Denk aan (de gevolgen van) klimaatverandering (en de ontkenners), vluchtelingen, de stikstofwet, genderkwesties, kindermishandeling, verslaving, stad vs. platteland, en oorlog. Thijs Goverde weet al deze, en meerdere, elementen zo subliem te koppelen dat het nergens te veel voelt of te gemaakt. Precies goed.


Vanwege de ingewikkelde thema's en vooral ethische vraagstukken is het boek het meest geschikt voor wat meer ervaren lezers vanaf een jaar of 12.





Schrijver: Thijs Goverde

Illustrator: Anne Rombouts/ Jade van der Zalm

Jaar: 2024

Genre: fictie

Leeftijd: 12+

Uitgeverij: Ploegsma



Recente blogposts

Alles weergeven
bottom of page