Mocht je een kind kennen met TOS (een taalontwikkelingsstoornis) of wellicht kinderen iets willen leren over TOS dan is het prentenboek Het taalmonster van Kaat een aanrader. Je leest hoe een kind omgaat met TOS, waarom dat moeilijk is en je krijgt goed zicht op het herkennen van TOS.
In dit boek leer je wat TOS is vanuit het perspectief van het meisje Kaat. Kaat heeft namelijk een soort monster in haar hoofd die alle woorden door elkaar husselt, waardoor ze best vaak dingen niet goed kan verwoorden of dingen niet goed kan begrijpen.
In dit boek met vrij veel tekst wordt goed duidelijk gemaakt hoe het is om Tos te hebben. Je merkt de frustratie bij Kaat in het verhaal omdat dingen niet lukken. Je ziet het aan haar uitdrukking in de illustraties, maar je merkt het ook in het verhaal zelf. Ook ervaar je dat de omgeving van Kaat het best lastig vindt om met haar om te gaan. Ze wordt bijvoorbeeld uitgelachen of mensen worden boos. Als Kaat uiteindelijk open kaart speelt en heel duidelijk is over waar ze moeite mee heeft, komt er na de roep om hulp een oplossing en die oplossing komt in de vorm van een logopedist. De logopedist gaat haar helpen en leert Kaat nieuwe woorden. Hoe dat precies gaat, wordt niet helemaal uitgelegd dat was nog wel een mooie toevoeging geweest, maar je krijgt al met al een goed beeld van leven met TOS.
De illustraties van Janneke Ipenburg zijn veelal in rood en gele tinten. Ze zijn vooral gericht op de personen, dus je ziet veel personen waar de uitdrukking een goed zichtbaar zijn door tranen of door boosheid. Ook is het taalmonstertje dat eigenlijk in Kaats hoofd zit, heel duidelijk zichtbaar op momenten dat het wel of juist niet lukt qua taal qua praten. Let ook maar eens op de grote van het taalmonster die wisselt en de hoeveelheid woorden die door elkaar staan in het lijf van het monstertje of eromheen.
Achterin het boek staan nog tips voor ouders of begeleiders zodat je het kind goed verder kan helpen. Die tips zijn heel waardevol. Zo is het bijvoorbeeld belangrijk om langzamer te spreken dan normaal, meer pauzes in te lassen tussen zinnen, concreet materiaal te gebruiken om je verhaal te ondersteunen en het is belangrijk om altijd maar één opdracht tegelijk te geven aan een kind met TOS.
Het boek is het meest geschikt voor kinderen vanaf 6 jaar.
Commenti