Denkbeesten- Filosoferen en knutselen met dieren van Iris Rijsman
- Hanneke Messelink
- 15 mei
- 2 minuten om te lezen

Iris Rijsman heeft met 'Denkbeesten' een boeiend, uitnodigend en informatief doeboek gemaakt met zeer aansprekende onderwerpen. Een filosofisch boek dat kinderen veel leert en dat kinderen vraagt om over de onderwerpen door te denken.
Het boek is onderverdeeld in veertien overzichtelijke hoofdstukken die vlot lezen door de korte zinnen en vele prikkelende vragen tussendoor die je aan het denken zetten. Vragen die de lezer aanspreken en erbij houden, zoals 'Je bent nu dit boek, en deze zin, aan het lezen. Je droomt niet. Hoe weet je dat nu zeker?' of 'Heb jij ideeƫn hoe de dierentuin van de toekomst eruitziet?'. In elk hoofdstuk staat een specifiek dier centraal, waarbij steeds een ander onderwerp uitgewerkt wordt. Het gaat bijvoorbeeld over taal, verandering, kunst, emoties, samenleven, dromen en religie en dan allemaal zo uitgewerkt dat de relatie of vergelijking mens en dier centraal staat. De uitleg is soepel en duidelijk Ʃn leert kinderen veel over dieren en mensen.
Rijsman gebruikt rijke taal die je aan het denken zet. Opvallend is de woordkeuze hierbij; regelmatig begint de auteur de zin met 'misschien' waarop dan een denkvraag of formulering volgt die kinderen aan het denken zet en vaak direct aanspreekt. Soms voelt de tekst niet geheel samenhangend, maar doordat de opzet speels is, past het geheel uiteindelijk goed bij elkaar.
Elk hoofdstuk bevat diverse opdrachten in een apart gekleurd blok. Denk aan opdrachten als jezelf natekenen, husseldieren maken, woorden met tijd verzamelen, materialen (blind) herkennen, met je ogen dicht tekenen, je naam versieren, muziek maken met flessen en opdrachten waarbij je met elkaar in gesprek kunt over diverse onderwerpen. De opdrachten bevatten indien nodig een lijstje met benodigdheden en daaronder volgt een stappenplan. Bij veel opdrachten is dat stappenplan goed te volgen, maar een enkele opdracht voelt wat (te) kort beschreven en vraagt om wat eigen creativiteit, want hoe kun je bijvoorbeeld bij de opdracht 'andere inkt' schrijven met thee of koffie? Daar lijkt een stap te missen en is eigen fantasie en creativiteit nodig. Maar die fantasie mag er ook zijn in dit boek, juist omdat dit boek je zo aan het denken zet: niets lijkt goed en fout bij het 'denken over' en de uitwerking van de opdrachten. Extra leuk hierbij zijn de diverse illustraties van Rijsman zelf. De vrolijke en eigenzinnige illustraties geven het geheel een prettige sfeer.

Meest geschikt voor kinderen vanaf een jaar of 9 en dan vooral voor nieuwsgierige kinderen die van uitdaging houden en meer willen weten over dier en mens, waarbij de nadruk ligt op nadenken. De (meeste) opdrachten zijn zeker geschikt voor wat jongere kinderen, vanaf een jaar of 7. Samen de tekst lezen en samen een opdracht doen, is voor jongere kinderen aan te bevelen; zo leren ze wat nieuws Ʃn ze voeren direct leuke opdrachten uit.
Auteur: Iris Rijsman
Jaar: 2025
Genre: non-fictie en doeboek
Leeftijd: 9+
Uitgeverij: Nieuwezijds