Dit is het tweede boek met poëtische, herkenbare verhaaltjes over Schildpad en zijn vrienden. Het geluk van Schildpad was de eerste bundel met korte verhaaltjes en is bekroond met een Zilveren Griffel. Dat belooft wat voor dit tweede boek.
Verwondering is een woord dat goed past bij dit boek. Elke bladzijde verdient het om uitgebreid en vaker dan één keer gelezen en bekeken te worden. Een werkelijk mooi samenspel tussen tekst en beeld, kijk maar naar het eerste verhaal waarin Schildpad zich donker voelt en onder een donkere gloed verstopt zit.
Doordat Das en Schildpad eenvoudig en veel met elkaar in gesprek gaan én doordat de illustraties van Barbara de Wolf zo goed de tekst aanvullen, is alles te volgen. Een prachtig voorbeeld is het jezelf kwijtraken in het verhaal 'Kwijt'. Er staat in dit verhaal dat 'het voelt alsof je niet bestaat, alsof je bijna bent uitgegumd', waarbij alleen de contouren van Schildpad en Das nog maar zichtbaar zijn.
Tiny Fisscher gebruikt in haar acht verhaaltjes veel rijke taal. Door dit boek zal de woordenschat van kinderen in ieder geval toenemen. De uitleg is zo helder en natuurlijk.
'Dat is niet echt ruzie,' zegt Das.
'Dat is eerder kibbelen.
Hakketakken.
Bekvechten.
Steggelen.'
'Wat is dat nou weer allemaal?'
vraagt Schildpad.
Een soort-van-ruziën.'
Schildpad denkt daar even over na.
'Er zijn dus verschillende woorden voor ruziemaken?'
Om vervolgens nog meer woorden te geven die hetzelfde betekenen. Op deze manier zullen kinderen eerder verschillende tussen woorden zien en begrijpen.
Voor het ene kind zullen de verhaaltjes makkelijker te begrijpen zijn dan voor het andere kind, maar grote kans dat elk kind na het lezen van dit boek in ieder geval weet wat 'ongedurig' en 'gedurig' betekenen. Mochten kinderen de verhalen (toch) nog niet helemaal begrijpen, dan kunnen ze hun ogen uitkijken door het boek door te bladeren. De illustraties zijn namelijk zo divers, kleurrijk en gewoon ontzettend mooi, dat elk kind er wel een beetje in weg kan dromen.
De onderwerpen zijn herkenbaar voor kinderen. Zo zal elk kind zich wel eens sip of somber voelen en elk kind zal een ander wel eens ruzie zien maken of ze zullen vast wel een keer sorry zeggen. En als dát nog niet gebeurt, dan zal een kind zich wel herkennen in het doen alsof je jarig bent.
Een ideaal boek om gesprekken aan te gaan met kleuters én kinderen in de middenbouw over de diverse onderwerpen in dit boek en niet alleen te gebruiken om de woordenschat te vergroten. Juist de filosofische insteek is ontzettend krachtig. Zo leent het verhaal 'Dan gebeurt het' zich bij uitstek voor het samen met kinderen ontdekken wat verschillen zijn tussen lachen, grinniken en proesten en zo kun je het verhaal 'Twisten' weer als uitgansgpunt nemen voor een gesprek over wat ruzie met je doet.
Comments