top of page

Eindspel van Mariska Overman


Een bloedstollend, heftig en aangrijpend verhaal dat je na een paar bladzijden meezuigt in het verhaal van de zussen Lisa en Sanne.


De eerste bladzijden zijn even inkomen, maar al snel heeft het verhaal je in zijn greep en kun je niet stoppen met verder lezen. Hoe verder je komt in het verhaal, hoe spannender. Dat het met Lisa niet zo goed gaat, merk je direct. Het woord depressie valt pas later, maar het laat zich raden door de beschrijvingen van het gedrag van Lisa. Je merkt beetje bij beetje dat Sanne zich zorgen maakt om haar zus. Je voelt dat er iets heftigs met Lisa aan de hand is en uiteindelijk zet Sanne alles op alles om te ontdekken waarom Lisa goed weer speelt terwijl het echt niet goed met haar gaat. Hun moeder en stiefvader denken juist dat ze uit haar depressie komt, maar niks is minder waar... De manier waarop Sanne steeds meer ontdekt over de reden van het vreemde gedrag van Lisa, zorgt voor een sterke samenhangende lijn, vooral omdat je merkt dat Sanne haar zus wil helpen. Hoe verder je komt in het verhaal, hoe meer puzzelstukjes op hun plek vallen. Pas op het eind is de puzzel helemaal compleet en dat is knap in de weinige (zo'n 100) bladzijden die dit boek telt.


Door de korte zinnen, de korte hoofdstukken de sterk uitgewerkte personages en de vaart die dit verhaal heeft, blijf je geboeid. De taal die gebruikt wordt, is passend bij de doelgroep, maar soms wat hip en misschien niet bij elke jongere even bekend. Doordat je de relatief korte hoofdstukken afwisselend uit het perspectief van (meestal) Sanne, (af en toe) Lisa en een derde belangrijke figuur leest, blijft het verhaal spannend en roepen de gedachten en emoties die de diverse personages hebben, ook het een en ander aan gevoelens bij de lezer op.


Mariska Overman is erin geslaagd een aantal belangrijke onderwerpen op een aantrekkelijke, realistische manier onder de aandacht te brengen. Denk aan depressiviteit bij jongeren, waarbij je je anders voordoet dan je je voelt of waarbij je je ineens geheel anders gaat gedragen en je totaal niet begrepen voelen door je omgeving. Maar ook manipulatie komt aan bod. Deze vorm is zo krachtig uitgewerkt dat je als lezer heel goed begrijpt waarom Lisa steeds doet wat haar dwingend wordt opgelegd. Tussen de regels door worden deze en andere onderwerpen uitgelegd, uitgewerkt en serieus genomen. Soms voelt het verhaal als een (broodnodige) wijze les, doordat het zo realistisch oogt, terwijl je aan alles merkt dat het gewoon een spannend verzonnen verhaal is.


Wat betreft taal en moeilijkheidsgraad is dit boek aan te bevelen aan kinderen vanaf een jaar of 12, terwijl wat betreft onderwerp dit boek voor oudere kinderen wat meer geschikt is. Omgaan met een depressieve zus en het onderwerp zelfmoord is niet zo maar een onderwerp. Dit thema is best pittig en zeker niet voor iedereen geschikt.





Schrijver: Mariska Overman

Jaar: 2024

Genre: Young Adult

Leeftijd: 12+/ 15+

Uitgeverij: Kluitman

Recente blogposts

Alles weergeven
bottom of page