Een humoristisch mooi verhaal vol prachtige rijke taal met kleurrijke warme illustraties.
Alleen de voorkant is al uitnodigend en niet alleen vanwege de prachtige kleuren, want wat is er met de groene vogel, waarom kijkt hij zo? En wat voor een vogel is het eigenlijk? Zodra je begint met (voor)lezen, is duidelijk dat het verhaal over een groenling gaat en dat hij ongelukkig kijkt, maar waarom? Het verhaal gaat verder op de volgende bladzijde waar ontzettend veel verschillende vogels op te zien zijn. Dat is op zich al een hele belevenis, want welke vogels kennen de kinderen al?
Iedereen is bezig met een nestje bouwen, maar hij (nog) niet. Hij is te verlegen om het groenlingvrouwtje, dat hij op het oog heeft, te vragen samen een nestje te bouwen. Dus hij vraagt maar even of de merel verderop het voor hem wil vragen. En daarmee begint het doorfluisterverhaal, want de merel verstaat niet goed wat de groenling zegt en geeft weer wat door aan een andere vogel die het weer verkeerd verstaat en weer doorgeeft...en dat gaat 'heel wat vogels door': de merel, de kauw, de roek, de spreeuw, de pauw, de kievit en de meeuw. Het leuke is dat de rij vogels steeds langer wordt en dat alle vogels dus steeds achter elkaar aan vliegen (reden: ze willen de vogel aan wie ze iets moesten doorgeven even vertellen dat hij het verkeerd heeft verstaan). Leuke oefening om steeds opnieuw samen de rij vogels te benoemen! Zal de boodschap van het groenlingmannetje dan wel goed aankomen bij het groenlingvrouwtje?
Een perfect boek om te werken aan woordenschat. Wat een prachtige rijke taal die in dit prentenboek voorkomt waarbij de kracht van herhaling heel groot is. Zo komen er heel veel woorden in voor die passen bij de natuur en specifiek bij vogels en dat allemaal in een mooie toepasselijke context, want de meeuw leeft voornamelijk op het strand en pauwen wonen veelal in parken. Alle namen van vogels alleen al zijn een verrijking. De illustraties daarbij zijn verhelderend en maken het onderscheid tussen de vogels goed zichtbaar. Heel mooi, kleurrijk en zelfs de blik van elke vogel is prachtig weergegeven.
De verwijzing naar de eeuwenoude zin, vermoedelijk een middeleeuws liedje (eerste helft 12e eeuw) van een monnik uit Vlaanderen, is wel een erg leuke toevoeging voor de voorlezer (als die het kent..).
Comments