In dit boek worden in tien overzichtelijke hoofdstukken maar liefst 321 feitjes over de natuur uitgewerkt in korte, goed behapbare stukjes tekst. Je leest er diverse boeiende informatie over de wonderen van diverse soorten planten, bomen, cellen, dieren, virussen, schimmels en meer. Het gaat over wat meer bekende feitjes als 'zonder water is leven onmogelijk' en 'zoals jij is er maar één', maar ook minder bekende weetjes als 'door vogels te voeren kan een nieuwe soort ontstaan' en 'planten ruiken gevaar.' Het laatste, tiende, hoofdstuk bevat iets meer dan 30 weetjes die te maken hebben met hoe de natuur gered kan worden. Denk aan 'er is hoop voor de koralen' of 'hout is goud!' Heel fijn in tijden waarin klimaatverandering een rol speelt. Een zeer gevarieerd boek dus!
Het boek barst van de vaak ingewikkelde terminologie, die niet altijd even goed wordt uitgelegd of niet altijd duidelijk wordt uit de context, daarom zou dit boek ook zeker in de onderbouw van de middelbare school ingezet kunnen worden; daar is de woordenschat vaak net wat groter. De schrijfwijze is pakkend en past wat betreft informatiedichtheid goed bij kinderen vanaf een jaar of 10 en dan met name bij echte natuurfreaks en feitjesliefhebbers (die er volop zijn). Regelmatig wordt verwezen naar andere weetjes (in een andere kleur en tussen haakjes) en nagenoeg alle weetjes zijn voorzien van speels tekeningen van Louize Perdieus.
Er bestaan inmiddels vijf boeken in deze rubriek '321 superslimme...' en net als in het '321 superslimme dingen die je moet weten over wetenschap' was het mooi geweest als er een register achterin zou staan met daarin begrippen die dan weer dikgedrukt terug te vinden zijn in het boek. Dat had de zoektocht in een toch wel behoorlijk dik boek makkelijker gemaakt. En nu is de keuze voor dikgedrukte woorden niet overal even logisch te volgen. Ander minpuntje is de slappere kaft. Jammer met zo'n dik mooi informatief boek!
Een lesidee bij dit boek kan zijn dat je kinderen een weetje uit een hoofdstuk laat uitkiezen en daar de expert over laat worden door de informatie uit dit boek te lezen en voor de sterkere leerlingen kun je dan ook informatie passend bij dit weetje uit andere boeken laten lezen en laten gebruiken. Laat hen dit presenteren, vertellen of uitwerken op een groot A3-vel wat ze hebben geleerd. Tip daarbij kan zijn om als leerkracht de titels op het digibord te plaatsen van de weetjes uit bijvoorbeeld één hoofdstuk of juist die weetjes waarvan jij als leerkracht vindt dat die goed te begrijpen zijn én die kinderen ook zouden moeten kennen. Dat maakt kiezen makkelijker. Je kunt er daarna nog een quiz van maken: heeft iedereen alle informatie van alle weetjes opgeslagen?
Nog meer slimme dingen lezen? Dat kan in andere boeken van Mathilda Masters. Er zijn veel meer boeken in dezelfde of vergelijkbare categorieën: klik hier voor een overzicht.
Comments