top of page

De Beterweter van Marc-Uwe Kling

Hoe herkenbaar voor kinderen: ouders die alles beter weten of een zus of broer die alles net even beter weet dan jij. Dat dat irritant is, maakt 'De Beterweter' wel duidelijk.


Tina en Theo Theufel weten alles beter dan hun ouders, denken ze. Maar hun ouders denken weer dat zij alles beter weten. Het gesprek aan tafel tijdens het eten waar dat duidelijk uit wordt, zet direct de toon en is erg geestig, wat wil je ook met vier beterweters bij elkaar. Als de kinderen klaar zijn met eten mogen ze (gelukkig) nog even spelen. Ze sluipen naar de (verboden) zolder in huis; spannend, want ze wonen nog maar net in dit huis. Ze spelen heel fijn op zolder totdat ze ineens een stem uit een doos horen. Na enig speurwerk blijkt daar een gek blauw mannetje met bril en een rode broek in te zitten. En je raadt het al, dit mannetje weet alles net even beter dan anderen. Ze kletsen wat af en daarna willen ze de Beterweter aan hun ouders laten zien, maar de Beterweter zegt dat alleen echte beterweters hem kunnen zien. Ze vertellen alles aan hun ouders en sluiten een weddenschap af met hun vader. En dan kom je bij de kern van het verhaal, want wie is nu de échte beterweter in huis en wie kan de Beterweter zien? En het leuke: tussendoor leert de lezer ook nog eens van alles.


Als je al eerder wat hebt gelezen van Marc-Uwe Kling weet je dat de toon waarop schrijft, kostelijk is. De taal en de toon die hij gebruikt zijn aantrekkelijk. In dit boek is die toon hetzelfde: grappig en de lezer wordt betrokken bij het verhaal. Dat de schrijver aanwezig is op een grappige manier is te merken aan de paar opmerkingen als '(Tenminste, niet hun bord... Nou ja, je snapt wel wat ik bedoel) als reactie op de zin 'Ze aten hun bord op'.


Het verhaal is voorzien van meerdere verschillende kleurrijke illustraties van Astrid Henn, waarbij vooral het blauwe mannetje opvalt. Een aantrekkelijk geheel. De vertaling is gedaan door Jaap Robben en de taal die hij gebruikt heeft, is passend waarbij de toon heel geestig is gebleven. Zo zijn de titels van de stapel boeken die je op een gegeven moment ziet, erg grappig.


Ideaal voorleesboek voor de oudere kleuter en goed zelf te lezen vanaf een jaar of 8.





Schrijver: Marc- Uwe Kling

Illustrator: Astrid Henn

Vertaler: Jaap Robben

Jaar: 2024

Genre: fictie

Leeftijd: 5+/8+

Uitgeverij: Volt




Recente blogposts

Alles weergeven

Comments


bottom of page