top of page

De bril van beer van Leo Timmers


Een heerlijk verhaal dat na een paar keer lezen nog steeds voor veel leesplezier zorgt, ook al is de clou van het verhaal al na één keer meer dan duidelijk.


De boeken van Leo Timmers bevatten meestal wel een vorm van humor en zorgen voor veel interactie, zo ook dit boek. Kinderen zullen direct vanaf de eerste bladzijde al betrokken zijn bij het verhaal, want de zorgelijke blik van Beer maakt nieuwsgierig. Beer kan zijn bril nergens vinden en zonder bril ziet hij niet goed. Veel kinderen zullen direct zien dat Beer het mooie rode brilletje gewoon op zijn hoofd heeft staan. Beer gaat naar Giraf omdat hij denkt dat hij daar de bril heeft laten liggen. Ondertussen komt Beer allerlei dieren tegen. Maar zijn het wel echt dieren? Wij weten wel beter, maar zo zonder bril snappen we best dat Beer denkt dat het dieren zijn. Deze 'dieren' zijn prachtig geïllustreerd; mooie kleuren en simpele eenvoudige vormen, maar toch zeer unieke cartooneske tekeningen. Als Beer bij Giraf komt, weet Giraf meteen waar de bril van Beer is. Beer wil Giraf nog wel even alle mooie 'dieren' laten zien die hij tegenkwam, dus gaan ze samen op pad en dat krijgt nog een leuk staartje. Als Beer dan zijn bril op heeft, ziet dat er ineens heel verrassend uit. Alsof de bril op zijn ogen geplakt is. Heel geestig gedaan.

Het is een heel grappig boek. De voorlezer kan door het toegevoegde rode brilletje het verhaal helemaal induiken en de beer zelf zijn, wat het lezen alleen maar leuker maakt én nog grappiger. De grote, kleurrijke en soms haast 3D-achtige illustraties zijn uitnodigend. Je kunt zien dat er goed nagedacht is over de wisselwerking tussen tekst en beeld. Met weinig woorden en weinig beeld wordt een heel duidelijk verhaal verteld. En...vergeet niet om goed naar de voorkant én de achterkant te kijken, ook die horen bij het verhaal.


Dit boek zorgt ervoor dat de fantasie van kinderen geprikkeld wordt, want waarom denkt Beer dat een steen een bepaald dier is? Kunnen we daar ook wat anders in zien? En als je om je heen kijkt, kun jij dan ook van voorwerpen dieren maken?

Recente blogposts

Alles weergeven
bottom of page